Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 9 de juny del 2021

El mite de la dreta

 

D’ençà que es va començar el joc de l’anomenada «democràcia», que no ho ha sigut mai de veritat, va sorgir el costum d’anomenar els contendents polítics amb els termes de «dreta» i «esquerra». Donant a entendre que la dreta defensava una actitud conservadora, d’anar continuant més o menys tal com es feia (que ja era bo, o més aviat acceptable, lluny de canvis que mai no se sap què pot passar).  I, en canvi, entenent que esquerra volia dir canviar les coses, les lleis, per fer-les més justes.

De la mateixa manera que la democràcia era, i és, una trampa (ja que, amb una propaganda enorme i cara, s’aconseguia que els pobres votessin opcions conservadores, convençuts que, si es feien canvis, podia ser perillós i que encara potser viurien pitjor), també era, i és, una fal·làcia, anomenar  dreta i conservadors la població rica.

La població rica, que molt sovint ho és perquè ha robat, no pas de la manera que s’entén per robar (agafar físicament un objecte i emportar-se’l), sinó de maneres dissimulades i sovint molt organitzades i presumptament legals, perquè estan d’acord amb unes lleis ja fetes expressament, es vesteix amb uns noms que semblen correctes, i fins i tot normals i, de vegades, bonics. No gens merescuts.

 A Catalunya tenim un exemple que tots els ciutadans/es haurien de conèixer i recordar. Explicat de la manera més breu: al nostre segle XI, uns militars, establerts en uns castells estratègicament situats per a la defensa del territori, i per això anomenats «castellans» (res a veure amb Castella), en un moment de descontrol dels comtes, van començar a usar la força (que tenien per lluitar contra els sarraïns) per atemorir, i sotmetre, els nostres pagesos, a vegades robant-los literalment les terres, en la major part dels casos imposant-los càrregues i pagaments injustos. El nostre segle XI va ser el salt de Catalunya a una societat dividida en classes (fins aleshores no ho era, o no plenament). Doncs aquelles persones que van cometre tals abusos, no es van conformar amb això, sinó que també es van autoanomenar amb noms respectables, tals com «senyors» i «nobles».  ¡No eren ni una cosa ni l’altra!!! Però així van ser anomenats durant segles, i, encara avui se’n parla així. (Igual que a Catalunya va passar en molts altres llocs.)

Avui, els qui roben, els qui s’han fet rics robant, no usen paraules tan altisonants. Però de manera més adequada als temps, són coneguts com inversors, dirigents, tècnics (no em refereixo pas als tècnics de veritat)  i paraules per l’estil.

Això encaixa amb el fet que, políticament, se’n digui «la dreta». I, doncs, la dreta i l’esquerra passen per ser dues categories diferents, però tan legítimes l’una com l’altra, dignes d’alternar entre si en relació a les aspiracions ciutadanes. Totes dues ben legítimes. Quasi tothom acceptaria que és així.

I no obstant això, és mentida. Uns cometen injustícies de manera bastant habitual, i pretenen que les coses estiguin muntades de tal manera que les puguin continuar cometent. És tan habitual i ho ha sigut sempre, que ja ho consideren com si fos «un dret». I si se’ls en privés, ho arribarien a considerar com que els «ho prenen».

Així, ser de dretes o ser conservador vol dir, en realitat, voler «conservar les injustícies». Una cosa del tot immoral, gens ni mica legítima, equivalent a ser lladre. Cosa que hauria d’avergonyir.

Però és que, a sobre, hi ha cosa pitjor: a vegades, la gent i els grups de dreta no conserven les injustícies, sinó que, quan poden, les empitjoren: tal va passar els anys posteriors a la crisi econòmica de 2008, amb les popularment anomenades «retallades». A Catalunya, molts milions d’euros van ser extorquits de la nostra sanitat pública i del nostre ensenyament, i, lo més gros, encara no hi han sigut retornats.

No és veritat que la dreta sigui igual de legítima que l’esquerra. I no se l’hauria de continuar anomenant amb aquest nom.

Companys i companyes: no digueu ni considereu més que són de dreta, sinó que són, components o, molt més freqüentment, auxiliars, de la xarxa dels lladres.