Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 26 de gener del 2014

Les ries gallegues



Les ries gallegues, el Teide, l’Alhambra, els turons verds del País Basc, el gaspatxo andalús, la paella valenciana (que també és catalana), la música del pasdoble, l’esperit de lluita social i política de molts madrilenys, la fermesa i la fidelitat política dels bascos, i, sobretot, la bellesa de la llengua castellana i la seva riquíssima literatura, entre altres, són coses que m’encanten d’Espanya, que no voldria perdre per res del món.

Espanya ha estat una gran potència, i en els seus dominis no es ponia mai el sol, però sense que sigui un mèrit, en aquest sentit, perquè això va ser degut a 1) la sort de la «descoberta» d’Amèrica; 2) el robatori de metalls preciosos als seus habitants, or i plata que de poc li van servir perquè van  ser malversats en estúpides guerres de prestigi; 3) una actitud imperialista, i per tant vulgar. La resta dels períodes, Espanya ha estat un país endarrerit dins l’àmbit europeu.

Espanya va ser Espanya durant els primers segles de la seva història moderna, però es va degradar com a resultat de la Guerra de Successió, quan va passar de ser «un regne de regnes» a ser un sol regne unificat i centralista, sota el domini de Castella (i de la monarquia borbònica). Aleshores va ser l’Estat espanyol, no Espanya, i, dins aquest Estat, Catalunya ha estat durant 300 anys oprimida per Castella en l’aspecte polític i, sobretot, en l’aspecte lingüístic.

Des de fa uns 150 anys, les elits catalanes han estat aspirant a retornar Espanya als seus orígens de «país de països», una Espanya federal. Durant els darrers 80 anys, els successius Estatuts d’autonomia assolits han suavitzat en gran manera l’opressió castellana. Però encara no és prou (perquè tots 3 Estatuts han estat retallats respecte de les aspiracions catalanes).

Semblaria arribat el moment d’aconseguir finalment l’encaix correcte. La crisi que ha produït l’actual moviment independentista hi pot ajudar molt. No pas sota el Govern del Partit Popular, que sembla incapaç d’entendre (o de voler) una altra cosa que un Estat espanyol centralitzat. Però sota un Govern subsegüent hi haurà una oportunitat.

Sobretot cal no confondre mai Espanya amb l’Antiespanya. L’Antiespanya són el PP, UPyD, les organitzacions feixistes (com ara l’AVT), la premsa de Madrid (tota), l’Exèrcit, una part de la Conferència Episcopal... Però hi ha una Espanya de veritat: el PSOE, IU, els sindicats, els moviments socials, el poble basc, el poble andalús... L’Antiespanya ha de ser aïllada.

Espanya ha tingut moments estel·lars (no pas el de l’imperi!), sinó moments com les Corts de Cadis de 1810, o les Corts de la Segona República. Ara estem a punt de tenir el tercer, que serà després de les properes eleccions. Cal encara una mica més de paciència.
  
Que puguem continuar gaudint de les belleses geogràfiques i humanes d’una Espanya retornada al seu si! Una Espanya on tots ens puguem trobar bé i on les tensions lògiques d’un país de països es puguin resoldre en harmonia i democràcia.

Antoni Ferret