Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 17 d’agost del 2017

L'actitud marrana de les empreses càrnies, 2

L’actitud marrana de les empreses càrnies (d’Osona, sobretot), 2

Altres “perles”

Ja hem vist com la picaresca de les empreses càrnies de simular que són “cooperatives”, i que els treballadors/es són “socis”, deixa aquests darrers sense la protecció, ja poca, que tenim les persones treballadores a Espanya.

La pressió de grups de suport, sindicats, grans i petits, partits, etc., va aconseguir que el Parlament català aprovés una nova llei de cooperatives que impedeix que puguin “funcionar” com a tals les empreses que no ho són. Això solucionaria la superexplotació que hi havia, i que hi ha. “Solucionaria”, perquè la veritat és que, fins ara i tant, les empreses càrnies continuen com si res, i els treballadors/es continuen sense ni els drets d’una cooperativa real, ni els drets dels treballadors per compte d’altri. Això també tindria fàcil solució si un  inspector de treball visités cada una de les empreses, comprovés in situ la situació i, si no complien la nova llei, posés una sanció exemplar. Doncs els inspectors de treball, que ja n’hi ha pocs, i que depenen de la Conselleria de Treball, no mostren interès a visitar les empreses càrnies d’Osona per veure si compleixen la llei. Alerta! Que això ja afecta responsabilitats “més altes”.

A Saragossa, perquè una empresa d’Osona té una filial a Saragossa, on les condicions són pitjors que a Catalunya, s’havia arribat a fer firmar, als treballadors que entraven, uns papers EN BLANC, suposadament per escriure-hi, després, lo que els convingués. Assemblees conjuntes, entre treballadors d’aquí i d’allà, han aconseguit que els treballadors/es de Saragossa es neguin a firmar cap paper on no hi hagi, com a mínim, la data del dia en què signen. Que no és pas gaire...

Aquesta filial de Saragossa ha acomiadat algunes persones pel fet d’haver assistit a una assemblea conjunta.

Una de les operacions més típiques d’una empresa càrnia és que persones posades en fila vagin tallant trossos de carn del cos de l’animal, que, penjat, va circulant davant d’ells. Però el fet que estiguin massa pròxims cada un de l’altre, i que el cos de l’animal circuli massa de pressa, fa que els moviments ràpids del ganivet puguin ferir la mà de la persona del costat. Doncs recentment s’ha accelerat el moviment de desplaçament de la peça.


(Agraeixo aquestes informacions a l’amiga Roser Iborra, de Torelló)