Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 14 d’agost del 2019

Gran confrontació a l'octubre


El papa Francesc ha convocat, per a l'octubre, un sínode de bisbes per a parlar de l'Amazonia. (En un sínode de bisbes hi solen participar els presidents de les conferències episcopals nacionals.)

L'Amazonia és un territori molt extens, riquíssim en valors i recursos naturals, amb una alta població (35 milions) que viuen en una forta connexió amb la naturalesa, deixat de la mà de tothom...  excepte del binomi multinacionals - mals governs, que l'estan depredant de mala manera.

Els motius de dedicar-hi un sínode són diversos: El seu gran valor ecològic i humà, el perill que corren aquests pobles i recursos a mans de la depredació, i, simplement, el fet de no haver-se'n preocupat quasi mai de veritat.

S'ha fet un document, titulat «Instrumentum laboris», que incideix molt en la valoració humanista, i fins i tot teològica, dels valors del territori i de la gent que hi viu. Aquest document no agrada a moltes autoritats eclesiàstiques, perquè consideren que valora «massa» els aspectes naturals i humans, en detriment dels més específicament teològics.

Aquesta tensió, entre un sobredimensionament dels aspectes divino-sobrenaturals del cristianisme, amb dèficit dels aspectes humans, i l'esperit reformador per valorar molt més els valors humans, ha sigut tradicional, s'ha donat sempre, i tots els moviments reformadors que hi ha hagut en l'Església, com benets (al principi), cluniacencs, cistercencs, valdesos, càtars, franciscans, dominics, jesuïtes... sempre han buscat tornar al principi i aixecar el valor i la dedicació a les persones i les seves necessitats. (Els més monàstics han tingut més aviat preocupacions més pròpies del seu estat, però sempre en la línia de tornar a l'Evangeli.) 

Doncs bé... Hi tornem. Pot haver-hi una oposició molt forta, al document. Però creix l'esperança que molts bisbes sud-americans ens puguin ajudar. Ho tenen més a prop, i ho senten més.