Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 11 de maig del 2014

Records i secrets de la Transició, 2



(Seguim amb la ressenya del llibre «La gran desmemoria», de Pilar Urbano.)

El 22 de desembre, una setmana després del referèndum, per una imprudència de la policia, és detingut Santiago Carrillo, amb gran disgust del president Suárez i de tot el Govern. Se li ofereix marxar voluntàriament a París o ser ingressat a la presó pendent del TOP. Ell tria la presó, però és internat en una habitació de la infermeria. Una setmana després el jutge del TOP decideix deixar-lo en llibertat sense càrrecs.

Els últims dies de 1976 i primers de 1977 foren dies tràgics i violents. Per una banda ETA i el Grapo, i per altra Fuerza Nueva, Guerrilleros de Cristo Rey i Triple A. De tota manera, hi ha sospites que els Grapo no se sap ben bé qui els promou. Es tracta de fer avortar la reforma i provocar les forces armades. Atemptats, assassinats, segrestos...  Catorze assassinats en poc més d’un mes. El súmmum és el 24 de gener, en què 5 advocats laboralistes de CCOO i membres del PCE són assassinats. L’enterrament és pactat detall per detall: es demana que no hi hagi crits ni cant de la Internacional; el seguici discorre en silenci; el Govern està reunit tot el dia en sessió permanent; i el rei sobrevolant el recorregut amb helicòpter.

El dia 27 de febrer de 1977 es va produir, finalment, la primera trobada, ultrasecreta, entre Suárez i Carrillo, a Pozuelo de Alarcón. Parlaren durant 6 hores. Primer de la situació de l’economia espanyola, en situació desastrosa, i estigueren d’acord a fer un pacte sòcio-econòmic per salvar-la (serien els Pactes de la Moncloa); i Carrillo garantí que no hi hauria excessives vagues ni protestes, per afavorir l’ambient de l’acord. Després parlaren de la Llei per a la reforma política i la llei electoral. Comentaren les enquestes secretes d’intenció electoral i d’opinió que tenien l’un i l’altre. Carrillo assegurà a Suárez que, des de la invasió de Txecoslovàquia el 1968, el PCE havia trencat amb el PCUS soviètic. Parlaren de la trobada internacional eurocomunista que els comunistes volien fer a Madrid; Suárez li demanà que la suspenguessin, però Carrillo insistí. I, finalment, enfocaren el tema gros: la legalització del PCE. Suárez li exposà les enormes dificultats que ell hi tenia, sobretot per la gran oposició dels militars; i li tornà a proposar que participessin en les primeres eleccions com a independents; Carrillo es mostrà inflexible, i amenaçà de posar taules pròpies a la porta de tots els col·legis electorals i de fer fracassar les eleccions si ells no hi podien participar com lo que eren. 

Els primers mesos de 1977 el Govern treballà intensament en l’aplicació de diversos decrets lleis que posaven en pràctica les mesures democratitzadores: legalització de tots els partits, excepte el PCE i diversos partits comunistes menors; abolició del Sindicat vertical; ítem de la Secretaría del Movimiento; dret a la llibertat d’expressió... Tot això pactant-ho amb l’oposició democràtica, expressada en la Comissió dels Nou (on també hi havia participació comunista).

Finalment, el 9 d’abril, Dissabte Sant, després d’una febrosa activitat de jutges (que es van inhibir) i de fiscals (perquè es tractava d’escatir si els nous estatuts del PCE eren acceptables); després d’informar degudament els tres ministres militars de la decisió que s’anava a prendre; després de rebaixar el proveïment de combustible habitual a l’exèrcit; després d’unes vacil·lacions d’última hora del rei; amb el rei fora d’Espanya i Carrillo fora d’Espanya, per decisió de Suárez pel que pogués passar; Suárez i tres ministres (els altres eren fora de Madrid, de vacances) van redactar i donar a la publicitat la resolució que el PCE podia inscriure’s en el registre de partits. El PSUC hauria d’esperar un mes, encara. Es va demanar amb gran interès a la direcció del PCE que no es fessin celebracions públiques. 

El ministre de Marina almirall Pita da Veiga va presentar la dimissió irrevocable, dient, falsament, que s’havia assabentat de la notícia per la TV. El ministre de Terra va estar a punt de fer-ho però va ser convençut. Cap altre almirall no volia substituir Pita. Dos procuradors van dimitir. Però no va passar res. Suárez va reunir novament la cúpula militar i els va donar una llarga explicació del perquè de la mesura. Però molts militars ja no li ho perdonarien mai més (i 4 anys després ho demostrarien). Es van succeir les reunions militars, furiosament crispades; un dels militars que van expressar més durament la seva fúria va ser Jaime Milans del Bosch.

El dia 15 de juny de 1977 es van celebrar les primeres eleccions democràtiques a les Corts (que havien de ser constituents). El president Suárez hi concorria amb el nou partit Unión de Centro Democrático (UCD). La participació va ser del 78’8 per 100. I els resultats foren: UCD 165 escons; PSOE 118; PCE 19; AP 16; en el Congrés. I en el Senat, UCD 113; PSOE 47 i AP 3. 

(Opinió personal: Però a Catalunya el PSUC va obtenir 8 diputats, amb un percentatge de vot del 18 per 100, percentatge doble que el del PCE.)

Després de les eleccions, el rei Juan Carlos, content per la victòria de la UCD, però preocupat per la força del PSOE, escriví una llarga carta al xa de Pèrsia, demanant-li, com a favor entre monarquia i monarquia, un donatiu de 10 milions de dòlars per al partit UCD. També una petició semblant al rei d’Aràbia Saudita.

Dos mesos després de les eleccions començà el treball de redactar la Constitució, que tots volien que fos de consens, que valgués per a tothom. Es nomenà un grup de 7 ponents per redactar un esborrany, que després passava a la Comissió constitucional. Entre els ponents hi havia dos catalans: Miquel Roca Junyent, de CiU, i Jordi Solé Tura, del PSUC i representant el PCE. El primer escull fou l’article 2, on el consens es traduí a afirmar «la indissoluble unitat de la nació espanyola, pàtria comuna i indivisible...» i afegir-hi «el dret a l’autonomia de les nacionalitats i regions...». El treball era llarg, lògicament, i ja al març de 1978 es produí una situació de crisi perquè el treball de consens dels ponents s’embarrancava a la Comissió constitucional, on la majoria d’UCD i AP imposava posicions escorades a la dreta. Això portà el ponent del PSOE, Peces-Barba, a dimitir i retirar-se de la ponència. Llavors, ja al maig del 78, tingué lloc una reunió nocturna entre els representants d’UCD i del PSOE que desencallà notablement les coses. En el plat fort de l’economia s’establí assegurar l’economia de mercat però, al mateix temps, la possibilitat de la planificació.

Es presentaren tres problemes grossos: els militars, els bascos i el rei. L’exèrcit volia ser configurat com un poder autònom de l’Estat, independent del Govern i de les Corts i supeditat només al rei. No ho van obtenir. Els bascos volien assegurar els seus drets forals històrics mitjançant un pacte directe amb la Corona, al marge del Govern i de les Corts. La cosa portà cua. (Opinió personal: al final es va resoldre assegurant els drets forals històrics en una disposició addicional, com una cosa dintre de la Constitució, però en certa forma com al marge del cos d’aquesta.) El rei volia la possibilitat de poder reenviar una llei a les Corts per a la seva reconsideració. No ho va obtenir.

(Opinió personal: Pilar Urbano no ho diu. Però és evident que l’exèrcit va obtenir una gran concessió, demanada pels militars o bé imposada per la dreta política. L’article 8 de la Constitució diu que les forces armades «tenen com a missió garantir la sobirania i la independència d’Espanya, defensar-ne la integritat territorial i l’ordenament constitucional».) 

El projecte de Constitució va ser aprovat al Congrés el dia 31 d’octubre de 1978, amb 325 vots a favor, 6 en contra i 14 abstencions. En el Senat, amb 226 vots a favor, 5 en contra i 8 abstencions. I el 6 de desembre del mateix any va ser posat a referèndum, votà només el 59 per 100, i fou aprovat amb un 88 per 100 dels votants.

(Continuarà)

Antoni Ferret