Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 11 de maig del 2020

L'ajuda urgent... arribarà...


El divendres 8 de maig, els ministres de Finances  de l'Eurozona van acordar que tots els estats europeus poden accedir als crèdits del Fons de Reserva, amb 240.000 milions d'euros disponibles. Serà  a través de l'anomenat  MEDE (Mecanisme Europeu d'Estabilitat). Es tracta de crèdits a retornar en 10 anys.

En cas que Espanya ho sol·licités, podria accedir a 24.000 milions d'euros.
Aquesta ajuda és destinada només a apuntalar el sector sanitari, tant en despeses de funcionament com en previsions de futur.
I podrà fer-se efectiva a partir de primers de juny.

No és que em faci la més mínima gràcia, però no em puc estar de comentar que aquesta ajuda urgent al sector sanitari de cada país arriba (arribarà...) quan els serveis sanitaris, no és pas que ja hagin resolt la crisi de l'epidèmia, però sí que han passat, com han pogut o no han pogut, la fase més crítica, més massiva i més urgent de la crisi. Que quan els hospitals eren plens, no es podia atendre a tothom i els treballadors/es no donaven l'abast, l'ajuda urgent ni va arribar ni tan sols se'n sabia res. 

El problema, tal com l'acabo d'explicar, ja és indignant. Però... espereu... espereu... que la cosa és molt més pitjor que això.

La Unió Europea té establert, des de fa molts anys, un Fons de Reserva per si mai es presenta alguna contingència inesperada i urgent. També té una sèrie d'alts càrrecs, amb molt més alts ingressos, que tenen la missió de prendre decisions, normalment consultant òrgans i càrrecs superiors i inferiors, però, en cas de gran urgència, davant una necessitat greu i massiva de salut i per a la qual ja hi ha, de sempre, uns recursos preparats,  seria molt suposable que, quan s'ha produït la crisi del Coronavirus, una volta resolts els dubtes de les primeres setmanes, en un temps rècord, aquests diners haguessin estat a cada hospital, a cada CAP,  a cada servei on fossin necessaris.

Doncs, increïblement i vergonyosament, no ha sigut així. Quan es va prendre consciència de la gravetat de la situació, algunes autoritats o algunes institucions van suggerir que potser s'haurien de mobilitzar els recursos preparats per a un cas així. En comptes de posar en marxa de manera ràpida l'aprovació i l'execució del pla, van començar les discussions, les reunions...  Hi va haver elements (no m'atreveixo a dir persones) que van començar a exigir que no s'havia de donar ajuda a cap país sense lo que van anomenar «condicionalitats». Sempre amb la tàctica d'anomenar les coses dolentes amb noms que sembli que no ho són, noms neutres, d'aquells que la gent no sàpiga què volen dir, per fer passar la píndola. Les «condicionalitats» volien dir «retallades» (jo preferiria dir-ne «extorsions») als serveis públics. Imagineu quanta maldat!!

Una volta es va arribar a acceptar que no hi havia d'haver «condicionalitats», llavors calia posar-se d'acord en altres coses. Mentrestant, metges i infermeres i auxiliars no paraven de treballar, i atendre els malalts, però sovint sense la protecció suficient, perquè no n'hi havia per a tots, jugant-se la salut i a vegades emmalaltint i morint.

  I els «senyors» discutien... i així... el dia 8 de maig han arribat a acordar que...  a primers de juny, es podria «començar» a implementar l'ajuda. L'ajuda «urgent»...
Tres mesos després que l'epidèmia hagués començat a adquirir un caràcter massiu.

Això per a l'ajuda sanitària. Per a l'ajuda econòmica, la que necessiten les empreses i els treballadors autònoms amb urgència a partir del dia 11 de maig, en alguns casos, o immediatament després,  lo més calent és a l'aigüera. Es parla d'uns dos bilions (milions de milions) d'euros. Altres diuen que un bilió i mig.

La cirereta de tot això, que no vull ni comentar, és que es diu que les autoritats espanyoles no pensen sol·licitar els crèdits per a l'ajuda sanitària, perquè no els necessiten (???).