Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 2 de gener del 2021

I lo més greu

 

Corregeixo immediatament: lo més greu són les quantioses i massives morts. Però lo que vull dir és que, per molt trist que això sigui, és una cosa que ja no té solució, per als casos en què s’ha donat.

En canvi, en relació a lo que haig d’informar, es creu i es considera que hi pot haver, i hi hauria d’haver, un remei, però encara no s’ha trobat.

Es tracta de lo que s’anomena «la Covid persistent». Persones que es van contagiar de Covid durant la primera onada, que la van passar a casa, que es van curar degudament, però que després, i temps després d’haver-se curat, fins i tot durant mesos, continuen patint els mateixos símptomes que les primeres setmanes. Els símptomes són diversos, segons cada persona, i els graus de gravetat també són diversos, però s’assenyalen aquests:

Mal de cap, cansament (a vegades tan fort que una persona, segons el dia, no es pugui ni llevar), falta d’aire, malestar general, dolors musculars, desmemòria (fins al punt de no poder controlar bé els fets quotidians, o de no poder retenir el contingut de les pàgines anteriors del llibre que s’està llegint...). És una situació que no és estable: un dia s’està bé i al següent ja no.

Repetits tests confirmen que ja no hi ha cap presència de Covid, però el símptomes continuen.

Fins ara es té constància només de casos de persones contagiades en la primera onada. Encara no consten casos de la segona. Però s’ha d’esperar.

S’observa que aquesta situació afecta preferentment dones joves o encara joves (30-40 anys). És a dir: persones que estan al ple exercici de responsabilitats pròpies de l’edat: feina administrativa, cura dels fills, ordre de la casa... I que no les poden continuar exercint de manera normal. I... en alguns casos, no poden continuar treballant. Però, com que encara no és una malaltia reconeguda, no poden cobrar la baixa: sense feina i sense sou.

En aquests moments, l’única entitat que treballa en aquest camp és la Sociedad Española de Médicos Generales y de Familia (SEMG). I, tot i que no s’ha fet un càlcul confiable, es creu/calcula que el fenomen afecta al voltant d’un 10 per 100 de persones curades de Covid. No obstant això, informacions d’àmbit internacional parlen més aviat d’un 15.

Això avui significaria, a Espanya, en gros, sense precisar massa, un volum de molt al voltant d’unes 200.000 persones.

Cal, doncs, investigar intensament, fins a trobar causes i possibles remeis. I, sobretot, el reconeixement oficial que és una malaltia, i que se’n pugui cobrar la baixa laboral.

Ara afegeixo una informació complementària que assegura que un informe mèdic fet a Itàlia estableix que «un 87 per 100 de persones hospitalitzades seguien patint almenys un símptoma 60 dies després de l’alta». Com veiem, aquesta informació té aspectes diferents, ja que és un percentatge molt més alt, però es refereix a persones hospitalitzades (per tant a casos en principi més greus) i a almenys “un” símptoma, i després de només 60 dies.

(Informacions extenses del diari Público, crec que publicades per primera vegada.)