Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 11 d’abril del 2015

La distribució de la riquesa, 3



Qui ha provocat la crisi?

Als EUA i segons l’autor Thomas Piketty (El capital al segle XXI).

*A partir de 1970 (i després d’un llarg període de contenció, 1945-1970), les desigualtats esclaten als EUA, com arreu. Entre 1970 i 2010 la societat creix desmesuradament en el 10 % superior. Els supersalaris dels alts executius xuclen la quasi totalitat del creixement (en aquest cas, lent) de l’economia nord-americana, i s’apoderen d’un 15 % més de la renda nacional, en detriment de les capes socials mitjanes i populars. (Per exemple, supersalaris de 350.000 dòlars anuals, l’any 2010.) No són només salaris pròpiament dits, sinó també «primes extres» (les anomenades stock options). Avui l’1 % més ric acapara el 20 % de la riquesa (sumant patrimoni i rendes).

*En contrapartida, els salaris del 50 % pobre i del 40 % intermedi queden estancats. Però, com que els preus pugen, els treballadors i les treballadores perden poder adquisitiu.

*En perdre poder adquisitiu, mancats o disminuïts d’estalvis, recorren al crèdit davant qualsevol despesa extraordinària. 

*De mica en mica, es va creant una gran bombolla de crèdits: moltíssima gent està endeutada. Els bancs van deixant diners, per l’egoisme de cobrar interessos. No fan prou cas del fet que, molts d’aquests crèdits, difícilment els cobraran.

*Un dia, el 2007, un banc (Leman Brothers) peta. I ràpidament es forma un gran moviment de pànic, als EUA i a tot el món. Entre altres coses, perquè «tots» sabien que estaven en fals. 

*Els bancs (nord-americans i de tot arreu) passen a l’altre extrem: tanquen l’aixeta. Les empreses es queden sense recursos per al seu moviment.

*Molts treballadors i treballadores són acomiadats.

*I la crisi serà aprofitada per empitjorar les condicions socials.