Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 21 d’abril del 2015

La distribució de la riquesa, 5



El principal càncer de l’economia espanyola i de l’europea en l’aspecte econòmic és el deute públic. (En l’aspecte social és l’atur.) 

Ara Espanya deu prop d’un bilió d’euros (un milió de milions). Això equival al PIB anual, és a dir, a tot lo que tots els espanyols i espanyoles produïm durant un any. Altres països europeus, si fa no fa. 

Això és horrorós i una gran part, que ha estat motivada pel salvament dels bancs, no s’hauria de pagar. Però això potser ocasionaria nombroses fallides bancàries.

Però segons l’autor Thomas Piketty, el problema no és tan greu com sembla, perquè només que un any tots els patrimonis paguessin un impost especial del 15 per 100 (escalonat segons quanties), tot el deute quedaria extingit, a zero. El gran avantatge de liquidar d’un cop tot el deute és que s’acabarien els interessos: la gran sangonera que el Govern ha de pagar cada any per l’interès del deute.

Ara bé: si no es vol eliminar tot el deute d’un sol cop, i eliminar-ne, per exemple, un 20 % del PIB, l’autor proposa l’escalat següent:
Patrimonis inferiors a un milió d’euros              0 %
Patrimonis entre un milió i cinc milions            10 %
Patrimonis superiors a cinc milions                  20 %

I així, per exemple cada dos anys, es podria repetir l’operació fiscal fins a l’eliminació del deute. O d’una gran part d’aquest.

Pensem que, dels diferents impostos –sobre la renda (IRPF), de successions (herències), de societats (beneficis), del consum (IVA), i del patrimoni–, aquest últim és la nineta dels ulls dels governs neoliberals. El Govern del PSOE el va suprimir (tot dient que «abaixar els impostos era d’esquerres»), i el Govern del PP el va reintroduir dient que era provisional. 

Però és l’impost més progressista, aquell que més toca als rics i als grans rics. Seria bo que el Nou Govern de l’any que ve s’ho plantegés seriosament.