Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 23 d’abril del 2015

La distribució de la riquesa, 6



Els impostos serveixen per a dues coses: per pagar les despeses estatals i per redistribuir la riquesa. Per exemple, avui a l’Estat espanyol es cobren impostos just per cobrir, malament, les despeses estatals.

La funció de redistribuir la riquesa és fonamental, sobretot en una societat en la qual la riquesa, el capital o el patrimoni (diguem-ho com vulguem) està tremendament concentrat, i cada dia més. 

El patrimoni d’un país europeu occidental avui dia comprèn el valor de 5-6 anys de renda nacional. És a dir: tot allò que  els ciutadans i les ciutadanes han produït durant 5 o 6 anys està  concentrat en el capital nacional.

Aquest capital nacional pot ser públic o privat. En els casos que comentem, gairebé tot és privat. Els estats (o sigui els ciutadans/es) són propietaris d’un any (aproximadament) de renda nacional (escoles, hospitals, edificis públics, carreteres, trens, i alguna fàbrica). (Dècades enrere tenien més capital que ara. Per exemple, l’Estat espanyol (tots nosaltres) posseïa Telefònica, SEAT, etc. Però malgoverns s’ho han malvenut al capital privat.) Ara bé, aquests estats tenen un deute (pràcticament tots) que també equival al valor d’un any de renda nacional. A Espanya, un bilió d’euros. Per tant, el capital net dels estats (incloent l’espanyol) és pràcticament 0. Doncs dir capital equival a dir capital privat.

I aquest capital o patrimoni nacional privat està molt concentrat en poques persones. Un 50 % dels ciutadans no en tenen, o molt poc. (En tot cas, els més afortunats tenen la propietat de l’habitatge.) Un 40 % tenen un patrimoni relatiu (classe mitjana i sectors més benestant de la classe treballadora). I un 10 % de grans propietaris, alts executius, hereus afortunats, etc. en concentren més del 60 %. I cada any que passa, més.

Cal, doncs, de manera urgent, aquest capital tan desproporcionadament concentrat, taxar-lo de manera progressiva. Amb els diners que l’Estat reculli, ha d’assegurar: 1) que tothom tingui feina, i treballant menys hores; 2) que els qui encara no tinguin feina, cobrin una renda de subsistència; 3) que l’Estat (tots nosaltres) pugui recuperar les empreses que tenia; 4) que la situació de tots els treballadors/es millori fins a tenir un patrimoni respectable (100.000-300.000 euros).