Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 11 de setembre del 2016

Postcapitalisme, 2



L’amenaça de les noves tecnologies

Les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) van néixer dins el capitalisme i van ser, i són, unes eines privilegiades de les relacions capitalistes.

*Permeten moure grans quantitats de diners d’un cap a l’altre del món en un instant.

*Permeten traslladar una fàbrica a un país llunyà, de mà d’obra barata, perquè, informàticament, des de la central es pot seguir al moment els detalls de la nova fàbrica, malgrat la distància.

Però...

*Es va començar a distribuir gratuïtament música i qualsevol informació, sense pagar cap dret. Atemptat a la propietat.

*27.000 voluntaris, sense cobrar, van col·laborar en la redacció de l’enciclopèdia informàtica «Wikipèdia», gratuïta. Això era trencar tota la lògica de: treball, salari, propietat, preu de venda, distribució...

*Es va començar a distribuir informació i propaganda política a través d’uns canals independents d’aquells que n’havien tingut el monopoli: diaris televisió...

*I... un dia... els secrets més ben guardats d’una superpotència, vés a saber com, van ser copsats, coneguts i esbombats per tot el món. Aquí hi ha un Poder que trontolla, i un altre poder, incontrolable, que no saps d’on ve, que pot crear molts problemes.

Paul Mason creu, textualment, que «... una economia de la informació possiblement no és compatible amb una economia de mercat, o, si més no, amb una economia dominada i regulada primordialment per forces de mercat».