Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 27 de setembre del 2016

Postcapitalisme, 4



Un capitalisme «no industrial»?

El capitalisme industrial és el que hem conegut els dos últims segles, i és el capitalisme per excel·lència. Però en un pròxim futur aquest concepte d’«industrial» podria passar a segon terme.

Per exemple, un motor d’aviació no es dissenya sobre paper com abans, sinó en un ordinador, que calcula la seva forma, els seus elements i fins i tot les circumstàncies en què es pot trobar en el vol. I quan vola tramet contínuament dades del seu vol a un ordinador central, que controla.

Hi ha pel·lícules en què apareixen escenes que no han sigut filmades d’escenes reals, sinó produïdes digitalment.

És a dir: hi ha sectors de l’economia (cada vegada més) en què el coneixement i la informació utilitzats en el disseny valen molt i molt més que el treball físic i els materials usats en la seva producció. I això capgira els càlculs. En el capitalisme industrial el preu d’un producte es calcula sobre les hores de treball, els materials, energia, etc., i el benefici. Això ara no podrà ser. I com es calcula el valor de la informació?

Tradicionalment, els factors productors de riquesa eren la terra, el treball i el capital. Ara i en un futur, passaran tots tres a segon terme.

És clar que sempre hi haurà activitats, com l’agricultura, la cura de les persones, la sanitat, l’ensenyament, etc., que aniran a part.

Però el capitalisme del futur ja no serà «industrial». 

I Paul Mason es pregunta: Però, serà encara «capitalisme»? És a dir: serà encara el capital qui controli i governi tot el procés econòmic? 

La cosa pot començar així: «Vostè és tècnic? Molt bé. Farà això i cobrarà tant.» Però un dia aquestes persones, sentint-se importants, es faran valdre en el sou. I un altre dia, potser, s’independitzaran.