Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 2 de juny del 2017

Les mentides dels economistes, 5

El mercat

Els capitalistes i els seus «economistes» no parlen mai de «capitalisme», i diuen que el seu sistema no és «capitalista», sinó d’«economia de mercat». El mercat, diuen, és el gran instrument per fer funcionar l’economia a satisfacció de tots. En el mercat concorren compradors, venedors i altres agents, amb tota llibertat, i del seu contacte i la seva competència en surten productes, normes, preus i relacions. Amb la seva lliure relació, asseguren el millor bé i la millor felicitat per a tothom. Tota intervenció externa faria mal a aquesta relació lliure.

Però això és una bonica teoria. En la pràctica, tot és molt diferent. El company Torres López ho explica tan bé que lo millor és copiar-lo.

«La evidencia empírica muestra que en los mercados hay una gran concentración de poder de decisión y que la competencia suele brillar por su ausencia.  (...)  Así, una sola empresa controla el 75 por ciento del comercio mundial de diamantes; dos empresas, las tres cuartas partes del comercio mundial de granos; tres, el mercado de café tostado molido; cuatro, el 70 por ciento del comercio mundial de comida; seis, la industria discográfica mundial; diez, más del 50 por ciento del mercado farmacéutico mundial...  (...)  Asimismo, en 2015, el valor de los activos del Banco Santander fue de 1’3 billones de dólares, es decir, algo mayor que el del PIB español en este año (1’2 billones de dólares).  (...)  Lógicamente, es muy ingenuo creer que, con esta concentración tan extraordinaria, los mercados pueden funcionar en virtud de las reglas de la competencia y que en ellos se toman las decisiones en condiciones de libertad por parte de todos los sujetos que intervienen.  (...)   Diversas investigaciones judiciales en muchos lugares del mundo han demostrado efectivamente que los grandes bancos y multinacionales han manipulado habitualmente los precios en mercados fundamentales como los de electricidad, divisas, oro y plata, petróleo y muchas otras materias primas, así como los tipos de interés.»  (Només hi ha lliure mercat en les botigues i empreses petites.)


Naturalment, no cal pas que jo ho comenti. Només una pregunta: On queden la llibertat, la competència i l’eficàcia per assegurar la felicitat?