Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 16 de novembre del 2017

El treball de cura de les persones, 9

0
La jubilació de les mares

El fet que les dones, molt generalment, suportin una part excessiva del treball de cura, no solament és injust, sinó que porta conseqüències. A l’arribar a la jubilació, sovint es troben en una situació de pobresa.

Ho direm amb les paraules precises de Jane Lewis, una de les autores del llibre: «El modelo de varón perceptor de ingresos se basaba en una serie de supuestos con respecto a las aportaciones de hombres y mujeres en el ámbito familiar: a los hombres les correspondía la responsabilidad principal de ganar dinero y a las mujeres la del cuidado de niños y niñas y de las personas mayores, y también el de sus maridos. Por lo tanto,  dicho modelo tenía en cuenta el trabajo de cuidados no remunerados, pero a costa de consagrar la dependencia de las mujeres respecto de los hombres. El modelo del varón perceptor de ingresos incorporado en el pacto de la postguerra daba por sentado el pleno empleo masculino regular y unas familias estables, en cuyo seno las mujeres recibirían manutención durante toda su vida, en gran parte a través de los ingresos de sus maridos y de las cotizaciones sociales de estos. Este modelo de familia ha quedado bastante erosionado...»

Doncs hi ha dones d’aquella generació, ja grans i amb el marit mort (cosa que biològicament passa sovint), que, al no haver cotitzat, tenen una pensió molt reduïda (una part de la que tenia el marit, moltes vegades uns 500 euros), que les deixa en un estat d’una relativa necessitat.

Però Jane va més enllà. Perquè hi ha dones de les que ara treballen i tenen fills i pares que, per causa de la seva aportació (total o parcial) al treball de cures, viuen talls o disminucions en la seva feina professional. Si han tingut diversos fills, o tenen pares ja delicats, o prenen l’opció de ser elles les que assumeixin la cura familiar, es prenen excedències o, més sovint, treballen temporades a mitja jornada, per compaginar.

L’autora esmenta el cas d’unes enquestes fetes als anys 90 a Gran Bretanya, que mostraven que, de les dones casades amb fills, menys d’una meitat treballaven en jornada completa. Aquestes dones corren un risc, si el dia de demà queden viudes.


Així l’autora (i també un servidor) creu que és ara i no quan ja sigui inevitable, que cal enfocar aquest problema. Que tota dona que suspengui o disminueixi la seva activitat laboral per atendre la cura dels seus familiars, se li mantingui la cotització a la Seguretat Social com si treballés a jornada completa. Com una manera de reconèixer-li el treball fet a casa, i per tal que el dia de demà tingui una pensió normal.