Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 7 de juliol del 2014

Records i secrets de la Transició, 5



(Seguim amb la ressenya del llibre «La gran desmemoria», de Pilar Urbano.)

Durant aquell cap de setmana (21-22 de febrer) es va coure el cop d’Estat militar. El cervell era el general Milans del Bosch, capità general de València. Dilluns, 23 de febrer, era el dia. L’esquema del cop era el següent:

1) A la tarda, començada la sessió d’investidura, el tinent coronel Tejero Molina irrompria al Congrés dels Diputats amb 200 guàrdies civils i segrestaria el Govern i els diputats, mentre 200 guàrdies més envoltarien el Congrés. Espanya quedaria sense Govern. Tejero anunciaria la pròxima arribada d’una «autoritat militar» (el general Armada).

2) Immediatament, Milans del Bosch declararia l’estat d’excepció a València i trauria els tancs al carrer. Tot seguit, invitaria els altres tinents generals de regions militars a imitar-lo. A continuació es posaria el comandament de la situació en mans del rei.

3) El general Armada (que seria a la Zarzuela amb el rei) es traslladaria al Congrés escortat per forces militars, i es procediria a la seva investidura.

En el pla hi havia punts dèbils: No s’havia assegurat la col·laboració dels altres tinents generals. La Divisió Cuirassada Brunete (la millor divisió de l’exèrcit) es trobava a Saragossa, i a Madrid només n’hi havia algunes restes. No s’havia volgut avisar ningú, perquè es pretenia triomfar a base del secret i la sorpresa. Ni el rei ho sabia.
   
Arribats el dia i l’hora, Tejero i els seus guàrdies van fer lo que els tocava, encara que no d’una manera «neta» perquè es dispararen ràfegues de trets d’intimidació i es digueren paraules grolleres. A més molts guàrdies no anaven uniformats sinó vestits de civil. Entraren cridant que era en nom del rei, cosa falsa. 

També el general Milans va fer el que s’havia acordat. Es revoltà. I intentà, durant molt temps, que els altres tinents generals el secundessin. Però cap d’ells no el va secundar, si bé alguns mantingueren durant un temps una actitud dubtosa, concretament els tinents generals de Valladolid, Saragossa, Barcelona i Balears.

Però quan es buscà Armada a la Zarzuela per portar-lo al Congrés, no hi era, perquè el secretari de la casa del rei, sospitant, ho havia impedit.

El rei, vestit amb roba esportiva, va saber els fets del Congrés per la ràdio. Immediatament es posà al telèfon i començà a indagar què era allò i si hi havia morts o ferits pels trets. Tot seguit es dirigí per telèfon a cada un dels tinents generals de les regions i tots, excepte Milans, li prometeren lleialtat.

Els tinents generals es veieren sotmesos a dues pressions simultànies: la de Milans i, en sentit contrari, la del rei i del cap de l’Estar Major. Alguns dubtaren, però cap d’ells no es va moure. L’actitud del rei a favor de la democràcia va ser decisiva. Només a Madrid hi hagué dues petites «fuites»: una columna d’un regiment de cavalleria va ocupar els estudis de RTVE durant un temps; i una columna de la Brunete sortí i es dirigí al Congrés dels Diputats.

A la mitjanit, el rei Juan Carlos gravà un missatge dirigit a la població a través de RTVE amb un text curt en què demanava serenitat, assegurava que havia ordenat a totes les autoritats civils i militars que es mantinguessin en la legalitat i condemnava qualsevol actuació en contra. Aquest missatge va ser emès una hora més tard, al voltant de la una de la nit.

Simultàniament, a la mitjanit, el general Armada es dirigí finalment al Congrés, amb permís del rei però sota la seva exclusiva iniciativa, a fi d’obtenir dues coses: 1) la retirada de Tejero i els seus homes; i 2) dirigir-se ell als diputats per proposar-los un Govern sota la seva presidència. En la llista de Govern que portava a sobre, de concentració, hi figuraven dos socialistes (Felipe González i Peces-Barba) i dos comunistes (Tamames i Solé Tura). Van discutir durant una hora, Tejero es va mostrar irreductible i Armada va desistir.

Al voltant de les 6 de la matinada del dia 24, deixaren de patrullar els tancs de Milans per València. I a les 12 del migdia d’aquest dia 24, després de 17 hores de segrest, finalment Armada i Tejero pactaren: sortirien els diputats i ministres de l’edifici del Congrés, i «després» marxarien els guàrdies civils i els militars que s’hi havien dirigit (de la Brunete). Tots els suboficials i tropes, guàrdies civils i militars, quedarien exclosos de culpa. Tejero no acceptà un avió per fugir d’Espanya. 

Aquell dia 24 hi hagué una febrosa activitat oficial: tensa entrevista entre el rei i Suárez, en què Suárez, en vista dels greus esdeveniments, volgué retirar la dimissió i tornar-se a presentar com a candidat a president, i el rei s’hi oposà de forma absoluta; consell de ministres (del Govern en funcions), presidit pel rei; reunió de la Junta de Defensa Nacional, en què s’intentà, per part de caps militars, de reduir lo que havia passat a un incident del tinent coronel Tejero, posició resoltament negada per Suárez, i en què s’acordà la destitució de Milans i d’Armada (que al dia següent serien detinguts).

El dia 25, finalment el Congrés dels Diputats acordà la investidura de Calvo-Sotelo com a president del Govern per majoria simple (amb el vots d’UCD, de minoria catalana i CD). En un darrer moment, Felipe González proposà la formació d’un Govern de coalició UCD-PSOE, cosa que Calvo-Sotelo rebutjà.

El cop d’Estat del 23-F donà lloc a un judici militar. Aquest judici era una preocupació enorme per al rei i el Govern. El rei va donar una ordre (cosa que no podia fer): «Que toquen solo a los que no haya más narices que tocar.» Foren inculpades 33 persones, però un ministre digué, en privat, que la llista d’implicats podia arribar a més de 3.000 o 4.000. I s’evità de totes totes esmentar qualsevol relació del rei amb l’operació Armada. Encara que els advocats defensors de molts inculpats volien ressaltar que els seus defensats havien actuat creient que seguien una directriu del rei.

Antoni Ferret