Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 19 de gener del 2018

Immigrants menors no acompanyats


És un problema creixent. Parlem de 20 milions de persones l'any a Europa. Però Europa vol dir Espanya, Itàlia i Grècia, com a portes d'entrada.

Tenen 15-17 anys, i emigren, sols, per guanyar-se la vida millor que al seu país, generalment el Marroc. Contràriament a lo que es creu, no són joves abandonats, o de famílies desestructurades, sinó que quasi sempre són de famílies normals. Volen emigrar per millorar les seves expectatives de vida.
Un immigrant menor no acompanyat, segons la llei, ha de ser acollit per un centre d'acolliment de la Generalitat (depenen de la DGAIA, Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència). La primera cosa a fer, abans d'anar al centre, és conduir-lo a la Fiscalia, per determinar si és realment menor, perquè normalment venen sense documents, però encara que portin un passaport, les autoritats no se'l creuen, i li fan proves mèdiques per determinar la seva edat.

Ara bé, en la pràctica, els menors que arriben a Catalunya ja es dirigeixen directament a la seu de la Fiscalia. Com ho saben? Generalment, venen orientats per un familiar (un germà o cosí més gran) o per coneguts, etc. Funciona entre ells una mena de xarxa d'informació. Un exemple: durant els anys de la crisi, n'han vingut molts menys, perquè la xarxa ja els deia: "No aneu a Espanya, que ara les coses no estan gaire bé." En canvi, aquests darrers anys, i sobretot el 2017, n'ha anat augmentat el nombre de manera molt forta. Avui diuen que centres d'acolliment, educadors, etc. estan desbordats, i hi ha una gran falta d'educadors.

Paral·lelament als menors no acompanyats, hi ha també (molts menys) els (més aviat "les") menors mal acompanyades. Les noies (moltes menys) no acostumen a venir soles, sinó acompanyades de parents, coneguts... que no se sap si realment ho són. I venen orientades al treball sexual.

Les lleis que regulen aquest problema són bones, però sovint no es compleixen gaire.

Es dona un cas com el següent: quan un menor és acollit en un centre públic, se li concedeix un permís de residència. També se li concedeix un permís de treball "especial", que li permet treballar, si troba feina. Però quan compleix 18 anys, el permís de residència continua essent efectiu, però el permís de treball li caduca. Aleshores ha de buscar un nou permís de treball pel procediment habitual en un adult: tres anys de residència al país (que, si ha sigut acollit, molt probablement ja els porta, o n'hi pot faltar un), i trobar una feina concreta.


(Informació procedent d'una xerrada organitzada per Cristianisme Segle XXI.)