Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 3 de juny del 2020

Les grans epidèmies, 4


Resistència d'un Imperi ja ferit de mort

La frase «un Imperi ja ferit de mort» no es refereix pas a l'època de les dues tongades de la Pesta Antonina, que déu n'hi do. No. N'havia de venir una de pitjor, perquè, a partir d'ara, tot aniria a pitjor. Però no «tot» ni sempre.

Les dècades finals del segle II i les primeres del III foren bones. Sense cap més epidèmia de moment, la població recuperà una part de la força perduda, i la societat en general també. Però sobretot vull remarcar tres coses molt bones. 1) Les elits de províncies van anar entrant cada cop més, i amb major influència, dins el nucli de l'Imperi. Fins al punt que l'emperador Septimi Sever era nord-africà. 2) L'any 212 es va concedir la ciutadania romana (que abans, fora de Roma, era un privilegi de segons a on) a tota la població de l'Imperi... més ben dit (o més mal dit): a tota la població «lliure» de l'Imperi. És a dir, als esclaus no. 3) Hi va haver una forta floració cultural, molta d'ella vinguda també de províncies. I, en canvi, una de molt dolenta:  l'exèrcit, que sempre havia estat mantingut al seu lloc, i en obediència, va començar a tenir més paper, fins al punt que un dia va imposar el «seu» emperador (192).

Entre les dècades de 240 i 270, s'esdevingué un període, no pas dolent, sinó horrorós. Un emperador assassinat (240), un usurpador darrere l'altre s'enfrontaren violentament pel poder, una sensació de desordre i d'inseguretat, derrotes en les fronteres, que deixaren grans extensions de terreny en mans de gots i perses, i, perquè no hi faltés res, una gran sequera i una altra gran epidèmia...

En aquells anys, l'Imperi, com a unitat de diversos països i territoris, podia molt ben haver desaparegut (i hauria d'haver-ho fet). Però no: amb les seves traces i manyes, encara se'n van sortir, d'acord amb aquella tendència de les coses molt velles, que tothom espera que caiguin i... no se sap com, continuen mal tirant.

I si ara ens quedéssim aquí, faríem la història vulgar, la de sempre: els fets més externs, els més coneguts... Però és que els anys de la meitat del segle III passaven altres coses, de les que costen més d'observar, tant als contemporanis com als historiadors. Qui millor les va observar, i fer observar, va ser Cebrià (Cipriano) bisbe de Cartago. Les va explicar en el marc d'una teoria pròpia, falsa però versemblant. De manera molt simplificada i mal explicada, us l'exposo així: «Aquest món va malament... D'un temps ençà, els hiverns no plou tant com abans, i això perjudica la germinació dels grans de blat, i als estius, els raigs del sol cada vegada escalfen menys, i això és dolent per al desenvolupament de les espigues. I això passa, de manera natural, perquè el món, com a resultat de la seva edat, s'envelleix... Així com les persones, quan són joves, tenen un cos més humit i més càlid, i quan ens fem vells, el cos se'ns asseca, perquè li van minvant tots els humors, doncs així li passa al món.» La teoria no era veritat, però lo que importa, i molt, són les observacions. Eren certes. Avui sabem que, efectivament, minvaven les pluges i les temperatures. I sabem que les geleres dels Alps i del Mont Blanc tornaven a augmentar. I també sabem (molta atenció!!), que les crescudes i inundacions del Nil eren més espaiades. I un any que el Nil no regués generosament les terres adjacents, volia dir una mala collita. I... (més atenció) l'Imperi sempre havia tingut Egipte com un dels seus principals graners... Ja us imaginareu...

Van influir aquestes realitats més subtils en els fets agressius explicats abans? Em permeto recordar que sempre, aleshores i ara i sempre, quan les coses van maldades, hi ha una tendència innata a donar-ne la culpa al govern, sigui veritat o no, i, així mateix, es generen unes ganes grans de canviar-lo, i com sigui. Doncs bé... es va assassinar un emperador, diversos aspirants es van matar entre si, els militars, envaint unes competències que mai havien tingut, van canviar l'emperador...

Ara bé, tot i que sembla cruel dir-ho, lo que passava era, senzillament, que el Mediterrani tornava a la seva realitat ecològica «normal» (temps tirant a sec, i, sobretot, inestable), una volta acabat un període excepcionalment més bo.

Però... com que es diu que les desgràcies mai no venen soles, a més a més, va venir una nova gran pesta: Qui la va saber explicar millor, com en altre temps el doctor Galè, va ser també el bisbe Cebrià, fins al punt que la història la va batejar amb el seu nom: la Pesta de Cebrià (des de 249 a Alexandria; des de 251 a Roma, i diuen que va estar senyorejant per l'Imperi durant uns 15 anys).

Va ser una malaltia terrible. Segons Cebrià, i altres testimonis més o menys coincidents, tenia els símptomes següents: febre, ferides a l'interior del coll, vòmits continus, ulls injectats en sang, sang a la femta, molta fatiga, pèrdua de l'audició i de la vista, debilitament extrem de les cames...

Segons una crònica del bisbe d'Alexandria, en aquesta ciutat la població hauria disminuït un 60 per 100, d'uns 500.000 a uns 190.000. Però no tenim dades sobre una xifra total de l'Imperi. No es pot determinar en què consistia l'epidèmia, quina malaltia la va provocar, ja que deien que era quelcom diferent de tot lo que mai s'hagués vist. S'especula sobre dues possibilitats reals: la grip, però no pas una grip corrent, sinó en la seva versió extrema, molt i molt minoritària, anomenada «grip pandèmica»; o bé la «febre hemorràgica vírica». A hores d'ara, no es pot afirmar res. 

Lo que sí sembla segur és que el seu origen era exòtic, extern a la geografia de l'Imperi, i, molt probablement, africà. Aquesta vegada no diré la frase conclusiva de l'altra vegada, en el cas de l'Antonina, perquè crec que ja tots l'heu de saber de memòria.  

En relació a les conseqüències sobre l'Imperi, vull copiar les frases de l'autor, per no afegir-hi jo ni un gram: «Las reservas de energía del Imperio estaban vacías... En este episodio, el centro no fue capaz de resistir... Inmediatamente después, la anarquía campaba a sus anchas en el mundo.»