Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 18 de setembre del 2010

Ajornar l'austeritat?

Avui, 18 de setembre, ha saltat la notícia: l’OCDE (Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic) ha declarat que, si la represa de l’economia no és prou forta (i no ho és), caldrà ajornar les mesures d’austeritat.

L’OCDE no forma part de la UE, ni de l’ONU, ni del FMI, ni de cap altra instància. Però és un component indiscutible de la gran màfia internacional. La que ha imposat les mesures d’austeritat, és a dir, les retallades.

Ara bé, si recomana que, en cas que la represa de l’economia no tingui prou empenta, s’ajornin aquestes mesures, no hem de creure que ho fa per sentit de justícia envers els treballadors/es, sinó perquè comprèn que l’austeritat minva el consum popular i això minva el creixement. És per un càlcul d’interessos.

Aquestes mesures de retalls no s’haurien d’haver imposat mai, per injustes. En comptes d’això s’haurien d’haver fet reformes fiscals fent pagar més els rics i els especuladors.

Finalment, si la represa (excepte Alemanya) no avança gaire, això ja està bé. Perquè no hem pas de tornar al creixement indefinit com abans de la crisi, perquè els recursos del planeta no ho permeten. Els llocs de treball que falten s’han de crear a base de reduir la jornada, les hores de treball. De repartir la feina que hi ha.

Antoni Ferret