Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 20 de desembre del 2012

ERC: no n'hi ha prou




El pacte d’ERC pot millorar sensiblement el Malgovern que teníem, però no és prou.

Molt bo el projecte de banc públic català. Sobretot a la llarga. És una vella aspiració. També són bons els projectes d’hisenda catalana i de justícia catalana. Però sobretot el banc.

Molt i molt bons els nous impostos:
*Sobre els dipòsits bancaris.
*Sobre les grans fortunes.
*Sobre els pisos buits.
*Sobre els vehicles pesants que travessen Catalunya.
*Sobre successions per als més rics.
El mal d’aquests nous impostos és que no es fixa la seva quantia, i no sabem si seran una cosa que «gravarà» realment o seran unes pessigolles. També falta l’importantíssim impost sobre transaccions financeres.

Molt bo el projecte de fons per rescatar famílies en situació de necessitat.

I molt bo el projecte de recuperar la Renda Mínima d’Inserció d’abans de la retallada.

I, naturalment, bona solució fixar la consulta d’autodeterminació el 2014, l’any en què es complirà el 300 aniversari de la derrota de Catalunya.

Però... el pacte té una part molt negativa.

Molt malament la previsió de continuïtat dels «ajustos», o sigui de les retallades, amb el compromís que aquestes siguin revertides quan «millori la conjuntura econòmica». NO ho podem acceptar! La conjuntura econòmica difícilment millorarà durant molt de temps. La quantia dels nous impostos ha de ser de tal magnitud que les injustes retallades que hem tingut es reverteixin ja, ARA mateix.

El pacte d’ERC s’ha quedat curt en aquest aspecte. I és molt important. Hem tingut unes retallades pressupostàries que han deixat la sanitat i l’ensenyament malparats, escanyats, i ara què hem de fer? Mantenir aquesta situació per a la posteritat? El pacte d’ERC ens hauria d’haver rescatat d’aquesta mala situació. 

Tampoc hi ha cap previsió de revertir els plans privatitzadors sobre la sanitat pública. Això és una altra falla important.

De tota manera, donat el Malgovern que teníem, aquest pacte pot portar un alleujament. I estiguem atents, perquè segurament que veurem colles de saltimbanquis capitalistes que opinaran contra el pacte d’ERC. Però no per la part que jo he dit, sinó precisament per la part bona.

Antoni Ferret