Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 16 de maig del 2015

La distribució de la riquesa, 7



Ens han anat robant

Segons el professor Vicenç Navarro (de la UPF), des de 1970-80, les rendes del treball (salaris, pensions) han anat disminuint com a percentatge total de les rendes. És a dir: no han seguit un augment corresponent a l’augment de la riquesa. A Espanya, aquesta disminució de salaris i pensions reals, segons el professor, ha sigut d’un 10 per 100.

Correlativament, han anat augmentant les rendes del capital, sobretot del capital financer (dipòsits bancaris, propietat d’accions). Aquestes rendes han tingut uns augments superiors a l’augment de la riquesa. 

Això s’ha completat amb lleis lesives que han afavorit els acomiadaments de treballadors i treballadores, el foment de l’atur, per sotmetre els treballadors amb la por, i les campanyes mediàtiques (els grans diaris són propietat dels bancs) de propaganda contra els sindicats.

Finalment, com a empenta final, s’ha provocat una crisi per part del gran capital nord-americà, però entusiàsticament seguida pel gran capital espanyol, i d’arreu, per acabar de configurar una societat estamental, o sigui dividida en estaments socials (més marcat que les classes).

Tot això no ha passat per atzar, ni per un fat advers, sinó que hi ha hagut persones i grups que ho han pensat, ho han promogut i ho han finançat generosament. 

Però en el seu enorme egoisme, s’han passat, i han provocat una sana reacció de molta gent, sobretot de la joventut, la més perjudicada. Ara cal:

*Votar bé, una esquerra de veritat, no uns que diguin que ho són.
*Que l’esquerra s’uneixi, no cadascú pel seu cantó.
*Que es posin impostos molt forts a les rendes altes, als patrimonis alts i a les grans fortunes.
*Fer grans inversions públiques, per crear molts llocs de treball.
*Mentrestant, establir rendes de subsistència per als que no tinguin feina.
*Afavorir forts augments salarials (que tots els treballadors puguin arribar a tenir un patrimoni respectable).