Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 12 de setembre del 2015

Mentides i mentides



Les dades utilitzades en aquest full són extretes d’un article del professor Vicenç Navarro, de la Universitat Pompeu Fabra.

Catalunya és el país amb menys inversions socials de l’Europa occidental i fins i tot d’Espanya. És a dir: si considerem el nivell de desenvolupament econòmic de Catalunya dins el conjunt europeu, i la despesa social dels països europeus occidentals, resulta que Catalunya gasta en finalitats socials un volum de 19.000 milions d’euros menys de lo que li correspondria pel seu PIB. 

Aquesta trista situació és deguda al govern de les dretes catalanes durant la gran major part del període democràtic.

Convergència Democràtica de Catalunya (i, en certa manera, ERC) difonen àmpliament la mentida que aquest baix nivell de despesa social de Catalunya és degut al dèficit fiscal de Catalunya en relació a l’Estat espanyol (és a dir: la diferència entre allò que Catalunya entrega a l’Estat i allò que l’Estat gasta a Catalunya). Segons ells, l’Estat asfixia Catalunya i aquesta no pot gastar més en finalitats socials. Aquest dèficit fiscal el xifren, de vegades, en 16.000 milions d’euros anuals.

Ara bé: en aquest càlcul hi ha diversos errors, el principal dels quals és el següent: la diferència entre allò que Catalunya paga a l’Estat i allò que l’Estat gasta a Catalunya és molt més petita (inferior a 1.000 milions), però la famosa xifra de 16.000 milions surt de sumar a aquesta diferència la part del deute públic de l’Estat que correspondria a Catalunya per la seva població. És a dir: se sumen dues coses diferents. Per tant els 16.000 milions no són veritat.

En realitat, la causa del retard social de Catalunya és, principalment, la mala política dels governs catalans de dretes de no fer pagar els impostos deguts als rics catalans (cosa que també fa l’Estat espanyol).

Els mitjans de comunicació de la Generalitat sempre han difós aquestes mentides.

No us deixeu enganyar.