Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 17 de setembre del 2016

Postcapitalisme, 3



Crisis i readaptacions

El capitalisme ha sofert moltes crisis, algunes greus, però de totes se n’ha sortit fort i amb nova empenta. Mason diu que s’ha readaptat a noves condicions. Aquestes han sigut, generalment, innovacions tecnològiques. La màquina de vapor, el ferrocarril, el telèfon, l’electricitat, el petroli, l’automòbil, l’avió, els electrodomèstics... han sigut en cada moment la base de la readaptació del capitalisme. També, per exemple,  passar d’una estructura de petites empreses a l’emergència de grans monopolis.

En totes les crisis ha sigut corrent que s’hagi demanat i propiciat la baixada dels salaris, o, si més no, la seva congelació. Per estalviar diners al capital. Però algunes vegades la classe treballadora ha lluitat i ha evitat o minimitzat aquesta retallada. Avui no és així, per una raó: hi ha un nivell molt alt d’atur, i els treballadors i les treballadores tenen molta por.

Les crisis principals, en època recent, han sigut: 1929, 1973 i 2008.

La crisi de 1929 (de desgavell financer) es va allargar fins a 1948, al final de la guerra mundial. El capitalisme es va readaptar sobre la base de dos fets excepcionals: 1) El Pla Marshall (ajuda per a la reconstrucció). 2) Un pacte social amb la classe treballadora, a base de salaris alts i Estat del benestar. Més els plàstics i els electrodomèstics. Hi hagué el període de creació de riquesa més gran de tota la Història. Fins al 1973.

La crisi de 1973 (d’augment sobtat del preu del petroli),  seguida d’atur massiu, va persistir fins al voltant de l’any 1990. El capitalisme es va readaptar a base d’innovacions com el telèfon mòbil, més endavant les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC), les primeres manifestacions de la comunicació en xarxa...   I la possibilitat d’expansió comercial sobre els països exsocialistes. Fins al 2008.

I ara què...? Les innovacions tecnològiques més importants han sigut les TIC. ¿Seran les TIC la base de la readaptació del sistema? Però alerta!: 1) Les TIC no promouen la producció de béns en massa. 2) Les TIC són incontrolables, per tant insegures i perilloses.