Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 21 de novembre del 2016

Impopstos als rics

Posar impostos als rics és l’abc de la política. Si tenim (i mentre tinguem) un sistema econòmic que crea grans desigualtats, i les augmenta contínuament, cal, doncs, que tinguem un mecanisme que «compensi» aquesta tendència. Que redistribueixi la riquesa creada.

Tant a Catalunya com a Espanya (i arreu) és una assignatura pendent, des de fa molt de temps, la redistribució de la riquesa, tan acumulada en tan poques mans.

Avui dia, la CUP, donat el seu paper decisiu en el manteniment del Govern de JxSí, té una ocasió d’or per aconseguir un bon paquet d’impostos als rics catalans. Fins ara ha aconseguit:

* Un impost sobre els habitatges buits.
*Un impost sobre grans establiments comercials (sobre el nombre de vehicles que hi arribin).
*Un sobre les estades en establiments turístics.
*Un sobre el risc ambiental de la producció, la manipulació i el transport, la custòdia i l’emissió d’elements radiotòxics.
*Un altre sobre begudes ensucrades envasades.
*I un impost sobre béns de luxe (habitatges, cotxes, iots...) que els propietaris atribueixen a una empresa per no pagar-ne impost.

Sembla que això pot representar uns 180 milions d’euros l’any. És molt poc. Hi ha una bona colla de necessitats populars que «esperen»: gent necessitada, sanitat, ensenyament, serveis socials, etc.

Hi ha altres possibilitats importants: Augmentar els trams alts de l’IRPF; augmentar l’Impost de successions; augmentar l’Impost del patrimoni...

Doncs vet aquí que una part de l’esquerra s’ha plantat:

Volem 1.000 milions d’euros anuals més

Vejam si en la discussió parlamentària es va més enllà.


Hi ha el perill que la CUP no vulgui estirar massa fort perquè no perilli el referèndum.