Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 18 de juny del 2017

Les mentides dels economistes, 6

Intervenció de l’Estat en l’economia

Els economistes anomenats liberals diuen que el mercat és una entitat viva, que s’autoregula per les seves pròpies relacions internes, i que tota intervenció externa, com la de l’Estat, més enllà de les inevitables obres públiques, pot desorganitzar-lo. Però ja sabem per un article anterior que aquesta imatge idíl·lica del mercat no existeix en la realitat. La intervenció estatal és necessària, a més de les obres públiques, per evitar abusos, irregularitats, i, fins i tot, crisis. Posem exemples: Prohibir la distribució d’un medicament abans d’haver fet les proves pertinents per comprovar la seva innocuïtat. Semblantment amb els aliments. Regular el comerç per evitar abusos o fraus. Legislar les relacions laborals. No es fa, però s’hauria de fer: tenir un cert control dels grans bancs, per evitar les seves atzagaiades. I moltes coses més. Però, fins i tot, fer inversions productives que la iniciativa privada no fa.

Ara bé: quan més necessària és la intervenció pública és en les crisis. En començar una crisi, es produeix un fenomen automàtic: el capital privat es retreu i no inverteix fins que no ho vegi clar. Això empitjora la crisi: més fallides, etc. Cal, doncs, que l’Estat (en el nostre cas, la Generalitat) faci, sobretot, dues coses: 1) invertir capital (tret d’un nou esforç fiscal) ja sigui en obres públiques o bé en empreses productives; 2) ajudar els parats, perquè puguin comprar lo normal de sempre, i la demanda del mercat no disminueixi. Això és lo que l’economista anglès Keynes aconsellava als anys 30, i que va donar lloc a l’anomenada política keynesiana. Política que el president nord-americà Roosevelt va aplicar (amb controls, intervencions i ajudes) i que va treure els EUA de la crisi dels anys 30.

Aquest fet, tan clar, els dirigents europeus, espanyols i catalans dels últims anys han «fet veure» que no el recordaven, o que no el sabien, o que el consideraven antiquat. Perquè, encara que sembli mentida, de vegades «sembla» que interessi allargar una crisi per reestructurar la societat de manera més favorable al capital, encara que això impliqui fer patir a la gent. (Sembla.)

 De tota manera, la intervenció de l’Estat no sempre és lo bona que seria de desitjar. Cada intervenció suposa un organisme, uns empleats i un pressupost, o sigui més burocràcia. De vegades la cosa es deriva cap a interessos particulars, de funcionaris o d’empresaris... O bé es cometen errors. Però... és necessària. Sense ella, es tendeix a configurar una societat deformada, a base, sobretot, de dos fets: acumulació de més i més riquesa en la cúpula, i pobresa i misèria en la base.


Acabem amb un exemple ben pròxim i actual. Avui, les organitzacions empresarials catalanes (empresaris, eh!) demanen a la Generalitat que intervingui amb un pla de reindustrialització de Catalunya, després de tantes empreses fallides, sobretot petites.