Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 27 d’octubre del 2018

Noves formes de treball / Noves formes de robar


La informàtica, que permet una intercomunicabilitat ràpida i extensiva, més el desgavell produït en les relacions entorn del treball, per la manca d’uns governs com caldria, més les situacions de necessitat de molta gent, que no compta amb cap contracte que li asseguri una activitat regular, totes tres coses, i algunes de menor importància, configuren un tipus de nuclis d’activitat que controlen un seguit d’activitats de tota mena, no gens, o molt poc, establertes, sinó bàsicament aleatòries.

En diuen economia d’Internet, o economia de plataforma informàtica, o, simplement, economia de plataforma (denominació poc aconsellable, perquè no és prou expressiva de lo que representa). Una característica bàsica és que tot funciona a través de comunicacions informàtiques, i una altra és que ningú no dona ni rep cap mena de compromís de res. Es fan coses, si n’hi ha, les que hi hagi i mentre n’hi hagi.

Suposem que una persona o una entitat necessita que li tradueixin un llibre, i no coneix cap traductor. Es connecta amb una empresa (A) (més o menys una empresa), que ofereix serveis de tota mena. De tota manera, en aquell moment, no coneix cap traductor que estigui disponible, però es connecta amb una mena d’empresa (B) que es relaciona amb feines de tipus literari, universitari... L’empresa B connecta amb un traductor/a i el posa en contacte amb l’empresa B, o potser ja directament amb l’empresa A, perquè ja en té la referència. Tot pot haver durat uns 5 minuts. El traductor/a tradueix el llibre, cobra i es despedeixen.

Una persona no té feina, i cobra una ajuda pública, però molt minsa. Es posa en contacte amb una empresa que relaciona persones que ofereixen amb persones que demanen, per exemple, pisos de lloguer. L’empresa li dona dues llistes, i des de casa seva es va connectant amb uns i altres, i cada vegada que aconsegueix un acord, o un principi d’acord (visita d’un pis), el comunica a l’empresa (o també podria ser que ell mateix continués la gestió fins a l’acord de lloguer). Però el volum de feina que li entreguen (de llistes de noms d’interessats) només dona per treballar-hi un parell d’hores cada dia, i això és lo que cobra (o podria ser que lo que cobrés fos segons el nombre de noms de possibles llogaters). Si per qualsevol raó, com ara augment de comandes o baixa d’un altre col·laborador, la feina augmentés, podria ser que li donés per treballar-hi 4 hores diàries, en comptes de 2. En canvi, si les comandes baixen, li disminueix la possibilitat de col·laboració, i si, per la raó que fos, crisi, canvi d’orientació empresarial, etc., les comandes s’acaben, la feina també s’acaba, i la corresponent relació, sense ulterior dret ni compromís de cap mena.

L’equivalència que he posat en el títol (treball/robar) no sempre és veritat. Hi ha casos en què un treballador/ra sense feina pot trobar un petit ingrés, o un de més gros, o si treballa, pot aconseguir un sobresou. També una persona que necessita una cosa o un servei estrany els pot trobar més fàcilment. Però hem de dir que això és més aviat l’anècdota. El sistema en si és el paradís empresarial, o dels emprenedors, que disposen de treballadors/es al seu grat i mentre els cal, i barats. Com que ni l’empresa és, pròpiament, una empresa, ni el treballador/a, un treballador/a legal, no estan ni protegits ni obligats per cap mena de legislació.

Això és el súmmum, o la culminació, de tot un procés de degradació legislativa laboral, reforma darrere reforma, disminuint drets, fins a aconseguir que no n’ha hagi cap.

Ara, Comissions Obreres i l’Institut d’Estudi del Treball de la Universitat Autònoma, conjuntament, han iniciat un estudi en profunditat, a base de moltes entrevistes individuals, per arribar, en el termini d’un any, a establir quina és la naturalesa exacta d’aquest fenomen (l’explicació que n’he donat jo és provisional), i les seves diverses manifestacions, i, a base d’això, plantejar unes reivindicacions que corresponguin a les característiques del cas.