Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 2 de juliol del 2019

Sacrificis i holocaustos


«L'amor que em teniu és com la boira del matí, com la rosada que desapareix ben aviat. (...) però la meva sentència brilla com la llum: el que jo vull és amor i no sacrificis, coneixement de Déu i no pas holocaustos» (Os 6: 6).

«Als vostres pares, el dia que els vaig fer sortir d'Egipte, no els vaig dir res d'holocaustos i sacrificis, no els en vaig prescriure cap» (Jr 7: 22).



«Aquesta és l'ofrena que perpètuament oferiràs cada dia sobre l'altar: dos anyells d'un any. Un dels anyells l'oferireu al matí i l'altre al capvespre.  (Ex 29: 38-39)

«El senyor va cridar Moisès des de la tenda del trobament. Li digué (...): Quan algú de vosaltres presenti al Senyor una ofrena, si és d'animals, ha d'oferir un cap de bestiar (...) Després degollarà l'animal a la presència del Senyor, i els sacerdots descendents d'Aaron oferiran la sang i aspergiran amb la sang els quatre costats de l'altar (...).       (Lv 1: 1-5)
[No tindria sentit transcriure més citacions, perquè els primers nou capítols del Levític parlen contínuament de sacrificis i holocaustos.]

El cas és el següent. Es confronten textos de legisladors (els segons) i textos de profetes (els primers). Tots quatre textos oscil·len entre segle VIII i segle VII aC.  Els legisladors treballen al palau del rei Josies. El rei Josies és un rei piadós. Però és un rei. Els legisladors s'ocupen de l'ordre del país, també en l'aspecte religiós, que és responsabilitat del rei.  //   Els profetes no estan a les ordres de ningú, només de Jahvè, el qual vol que les persones l'estimin i s'estimin, ja que precisament per a això han sigut creades, i no per cap altra cosa. És bastant normal que uns i altres exagerin una mica. Segur que els dos profetes no tenien gaire afecció als sacrificis, i els interessava molt més una altra cosa.

Transcrit al moment actual, els legisladors serien la jerarquia (amb molt honroses excepcions). I els profetes (o els més amants dels profetes) serien les persones components dels moviments reformadors. Donat el fet que els legisladors es mantenen molt ferms en les seves posicions, el conflicte (en formes més o menys civilitzades) està servit.