Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 11 d’abril del 2020

Europa del nord - Europa del sud


En aquest moment, la cosa està així:

Europa és molt diferent. Els països del nord, per raons diverses, algunes que venen de segles enrere, i altres que depenen de causes més properes, com ara el fet que, amb una moneda única, no pugui cap país devaluar temporalment la seva, o que les possibilitats d'exportació massiva beneficiïn uns països més que altres, etc., per diverses raons, aquest països del nord són, bastant (o molt) més rics que els del sud.

De manera estranya, com si un Mal Esperit ho hagués planificat, resulta que la pandèmia s'ha aferrissat especialment en alguns països que ja són conegudament menys rics (Espanya, Itàlia...). I això fa que, per a aquests països, es plantegi una possible situació molt greu, molt més greu que als altres països. És la perspectiva d'un atur molt massiu, quan encara n'arrosseguem molt de la crisi anterior.

En definitiva, ara es necessitaria un gran volum de capitals per aixecar l'economia de tots els països europeus, i sobretot dels més necessitats i, casualment, dels més afectats per la pandèmia. De manera que, en pocs mesos, 4, 6, o no gaires més, tornéssim a tenir una economia com la que teníem fa uns quants mesos (que ja era prou complicada). I no se'ns empitjorés una situació social que ja és, encara, massa greu. I semblaria que, si tots som Europa, ens hauríem d'ajudar. Increïblement, els governs d'alguns països diuen que això no. Són, sobretot, Alemanya i Holanda.

Amb aquest motiu, s'han fet reunions interminables, s'han dit coses increïbles, s'han insinuat amenaces... Tot plegat, els països del sud demanen: 1) Una forta ajuda immediata per enfocar les despeses de supervivència del moment, sobretot sanitàries i alimentàries urgents dels grups socials que quedarien sobtadament i inesperadament "penjats", sense recursos per menjar les pròximes setmanes (el nostre Govern ha arbitrat mesures, però són tan poca cosa i, com que no se sap quant pot durar la situació més dura..., se'n necessitaria molt més). Igualment li passa a Itàlia.

2) Però això seria només per sortir del pas de moment. I tot seguit es necessitaria un altre gran volum de recursos per reconstruir l'economia, retornant les empreses a la situació normal de fa uns quants mesos. Això seria una quantitat tan gran que s'imagina la possibilitat d'un gran préstec per part de cada govern, a retornar molt més endavant. Però (i aquí ve la mare dels ous) carregar amb un altre gran deute a uns països que ja en tenen molt i massa (els espanyols devem una suma quasi igual a tot allò que produïm entre tots durant tot un any, i els italians deuen una vegada i mitja aquesta suma), doncs, en aquestes condicions, aquests països no poden... Per tant, es demana que aquests deutes nous se sumessin en un gran deute europeu, a pagar entre tots, els més necessitats i (i sobretot) els no tan necessitats. D'això se'n diu aquesta paraula que tots hem sentit o llegit: "eurobons" o també "coronobons".

Després de grans discussions i baralles (verbals) entre els ministres corresponent, s'ha acordat (ahir a la nit) lo següent: Un gran crèdit europeu immediat de 500.000 milions d'euros (mig bilió), procedent de la suma d'altres crèdits ja previstos, en algun cas ja previst precisament per al cas de greus necessitats inesperades. A aplicar a les necessitats més urgents dels països més necessitats. (Això són crèdits a tornar, eh, no us penseu...) Però això no va ser pas senzill. Els governs del nord van tenir la superbarra d'exigir que els governs del sud no hi poguessin accedir si no aplicaven al seu país unes retallades (ells ho diuen amb paraules més tècniques) a la despesa social i als serveis públics. Quan encara anem molt coixos de les que ens van imposar amb la crisi de 2008. Es necessitava ser especialment cruel i mala persona per dir això.  Com que era una cosa tan grossa, al final van cedir, i tindrem 500.000 milions d'euros sense retallades.

Això endavant. Però dels "eurobons" (el "gran" tema) se n'ha de parlar tot seguit, perquè tot lo que es trigui a ajudar fortament les empreses, serà temps que anirà passant, i més i més empreses que aniran plegant. En la pròxima setmana o l'altra s'ha d'acordar aquest tema. I... ministres significatius del nord diuen i rediuen que mai dels mais ho acceptaran.

Si això fos així... quedaria claríssima una cosa que molta gent pensem i diem des de fa molt temps:
Que Europa és una mentida
I... davant aquesta terrible possibilitat, molta gent comença a preguntar si, en aquestes condicions,                            hem de continua fent la comèdia

I encara, com a cosa més casolana, podríem preguntar (jo pregunto): per què tants espanyols (i catalans) no aprofiten l'ocasió i tenen l'honradesa de "tornar" una part de lo molt que han estat robant durant tants anys?