Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 27 de novembre del 2013

No el deixem sol



Al llarg de la meva vida (tinc 78 anys) és la segona vegada que tenim la sensació que hi ha una possibilitat de reforma evangèlica de l’Església. Vejam. I que no ens passi altra vegada que després vingui un mal papa polonès (o d’allà on sigui) que ens ho capgiri tot.

L’esforç del papa Francesc ha de ser acompanyat per tota la massa de cristians i de persones de bona voluntat. No el podem deixar sol en el seu esforç perquè hi ha unes masses de resistència (cardenals, bisbes, mossens i «teòlegs») conservadors i fins i tot reaccionaris que poden frenar la seva acció fins a fer-la ineficaç.

Tots hem de fer pressió, en les parròquies, en els bisbats, a favor dels seus missatges de canvi i de les seves iniciatives.

I hem de tenir present un programa de canvi radical, que jo m’atreviria a formular així:

1) El govern central de l’Església fora del Vaticà. Situat en un altre lloc, un lloc normal, lluny d’aquesta magnificència arquitectònica i sumptuosa.
2) Descentralització d’aquest govern, en favor dels bisbats i de les conferències episcopals de cada país (com la catalana).
3) Elecció popular dels bisbes, que respongui al tarannà dels seus fidels.
4) Canviar la forma d’elecció del papa. No per part dels cardenals, sinó per part de tots els bisbes del món, i no presencial, sinó per mitjà d’Internet.

Aquest programa reivindicatiu, o aquell que tingui un consens generalitzat, ha de ser reclamat al papa de manera col·lectiva. Per a això, cal obrir ponts de diàleg en l’àmbit local i en l’internacional.

Antoni Ferret