Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 9 de maig del 2014

No a les 14 setmanes



Per criteris humanistes, sóc, en principi, contrari a l’avortament. Ara bé, aquesta qüestió té una gran relativitat. Perquè l’embaràs és un procés progressiu, i l’embrió serà un ésser humà, però encara no ho és. I dins aquest «encara» hi ha uns marges relatius, perquè no és igual interrompre l’embaràs al principi que al mig que al final. 

A més a més hi ha casos concrets que plantegen interrogants molt greus. Per això era partidari de la llei de 1985, la dels tres supòsits: salut de la mare, malformació i violació.

Però la llei actual (no la que proposa el PP, sinó l’actualment en vigor, és a dir, la de 2010), presenta un problema molt greu, del qual ningú no parla, i és que permet la interrupció de l’embaràs fins a les 14 setmanes. I 14 setmanes és molt; és un terç de l’embaràs. Amb 14 setmanes l’embrió ja està molt format, massa format per ser destruït.

Aquesta llei necessitaria una reforma que escurcés aquest límit. Amb un límit menor, la llei podria ser tolerada. La llei de 2010, ara, amb el seu text actual, no és acceptable, humanistament parlant. Però ho podria ser amb una bona reforma.

La solució no és el projecte del PP. Per una raó important: no admetre el supòsit de la malformació. Aquesta és un qüestió complexa i delicada. Però condemnar una futura persona a una vida mancada, i així mateix als que l’han de cuidar, té molt de cruel. Això, des d’un punt de vista religiós dogmàtic, pot ser acceptable, fins i tot obligatori, però si es pot evitar és molt millor, humanísticament.

Recordo, i potser alguns recorden, que quan la llei actual es discutia al Congrés vaig escriure un article en què la qualificava de «carnisseria». No me’n desdic. I era, i és, exclusivament, per les 14 setmanes.

Antoni Ferret