Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 15 de novembre del 2015

La cimera de París




Ens juguem el clima, el planeta i la vida

El dia 30 de novembre comença, a París, la Cimera del Clima de l’ONU. 

Es tracta que 195 països arribin a un acord de reducció del consum de combustibles fòssils i de l’emissió dels corresponents gasos contaminants a l’atmosfera. Es tractaria de compensar-ho amb un gran augment de les energies netes, com solar i eòlica.

Caldria una reducció tal que s’assegurés que la temperatura mitjana del planeta no augmentés més de 2 graus centígrads d’aquí al final de segle. Els científics calculen que aquests 2 graus ja són inevitables.

Perquè, si la temperatura augmentés més d’aquests 2 graus, les conseqüències sobre el clima i la nostra vida (la dels nostres descendents) serien catastròfiques. Estan en joc la vida en la seva forma actual, i la supervivència en algunes zones del món (com és Àfrica).

Desgraciadament, les perspectives són preocupants: els compromisos ja expressats de molts dels països són insuficients.

Els països pobres, del sud del planeta, demanen ajuda financera per poder adoptar tecnologies modernes menys contaminants: un «fons verd» de 100.000 milions de dòlars anuals a partir de 2020. Els països rics «diuen» que «no tenen diners» per a això. Però la realitat és que aquests països rics gasten 10 milions cada minut (cada minut!) a subvencionar les energies contaminants, com el petroli.

L’augment de la temperatura produeix: desgel dels pols del planeta / augment del nivell del mar, amb gran perill per a les zones costaneres i les illes / desertització de les terres menys humides / inestabilitat dels fenòmens climàtics: sequeres i inundacions...

Cal esperar que, entre les pressions populars i dels científics i el sentit de responsabilitat dels governants, la cimera de París no sigui un fracàs. Seria desastrós.