Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 2 de gener del 2017

Les revolucions industrials

Esquema simplificat

Primera Revolució Industrial
Segle XIX. Elements constituents.
Màquina de vapor. Carbó. Ferro. Ferrocarril. Vaixell de vapor. Indústries: tèxtil i metal·lúrgica. Mines de carbó. Burgesia. Classe obrera, molt fortament explotada.

Segona Revolució Industrial
Principis segle XX. Elements constituents.
Electricitat. Petroli. Acer i metalls lleugers (níquel, coure, estany...). Plàstic. Automòbil. Avió. Electrodomèstics. Indústries: Automobilística, química, elèctrica. Tèxtil amb fibres sintètiques. Gran fàbrica i producció tècnicament organitzada. Classe obrera «menys» explotada.

Tercera Revolució Industrial
Finals segle XX i inicis segle XXI. Elements constituents.
Electricitat producte d’energies naturals (eòlica, solar...). Paper cada vegada més decisiu de la informació i la comunicació. Internet i xarxes socials, no sols per a la comunicació, sinó també com a instrument comercial, artístic... Noves indústries: telecomunicacions (telèfon a distància, circulació internacional de capitals, direcció d’empreses a distància...). Retorn parcial a la petita empresa, altament tecnificada. Nou augment de l’explotació de la classe treballadora.
(Avui estem transitant de la Segona a la Tercera, segons els llocs.)

Quarta Revolució Industrial
Possibilitat de futur. «Alguns» elements constituents.
Paper dirigent de la informació, en totes les activitats. Robòtica: aparells mecànics per a moltes feines manuals (amb un ENORME perill de deixar en atur mitja població). Bateries per emmagatzemar grans quantitats d’energia, per usar-la quan convingui.  Direcció de moltes activitats per la «intel·ligència artificial». Per exemple: autoconducció de vehicles (sense conductor). Nanotecnologia: manipulació de la matèria per inventar «nous materials» per a diverses aplicacions (sanitària, industrial...).