Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 27 de març del 2017

Enemiga del poble

En l’escaiença del 60è aniversari de la Unió Europea, hem de recordar la seva trista trajectòria.

Esperança il·lusionant un dia, bé que sempre va ser una cosa parcial, només econòmica. Al servei de la burgesia. Però sovint pensàvem que després vindrien altres fases que la completarien. Vana il·lusió.

Durant les últimes dècades, però sobretot durant la crisi de 2008-2014, ha anat de mal en pitjor. Cada vegada menys social, més ben dit, més antisocial... I menys democràtica.

Avui podem dir, sense exagerar, que la presideix un entramat econòmico-político-mediàtic que té per objecte transformar, de mica en mica, la societat de classes en societat estamental, és a dir, amb més diferències i més separació entre els estaments. Una mica com era en el temps del feudalisme, però adaptat a les condicions econòmiques, culturals, demogràfiques, tècniques... actuals.

Es tracta, fonamentalment, de formar, amb les classes populars i treballadora,  un estament ben separat, caracteritzat per l’empobriment, la marginació, la por... que no «molesti». I a l’altra punta un sector ric, dirigent, que vagi guanyant, guanyant... sense  obstacles.

Entremig, sempre hi haurà un fragment de capes intermèdies secundàries.

Això s’ha d’anar fent sense córrer i, sobretot, aprofitant les crisis, collant en cada una una mica més. I per a aquesta finalitat, naturalment, compten amb l’ajuda dels governs de cada estat, com a escaients titelles.

En aquest sentit, la malvada Reforma laboral de l’Estat espanyol és una eina privilegiada, que deixa els treballadors i les treballadores en una actitud d’inseguretat i de pobresa, preocupada molt més per anar passant el dia a dia amb dificultats que per altra cosa.

Hi ha, naturalment, projectes de resistència i fins i tot de reforma. Però sovint sembla que l’entramat organitzat de la UE estigui calculat perquè NO ES PUGUI CANVIAR. Amb tractats calculats amb aquest fi, encara que podem recordar que els va fallar el més important de tots: el projecte de Constitució europea, que aquell sí que ho deixava tot ben travadíssim. Però no es desanimen. Ara el punt fort són els tractats comercials internacionals. Negociats en secret, cosa que ja demostra com amaguen els inconvenients per al poble.

Les possibilitats de sortir-nos d’aquest criminal projecte poden venir de dues bandes: de l’esforç de les persones honestes i, a més a més, de les contradiccions que els mateixos fautors del mal projecte produeixin amb la seva iniquitat.

L’alternativa ha de ser: o reformar-la profundament o trencar-la.