Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 13 de maig del 2018

Les injustícies, poc conegudes, de la frontera



L’actuació de les persones i els organismes que figura que exerceixen el govern d’Espanya i de Catalunya són causa, per omissió (però de vegades també per acció) de moltes situacions lesives i injustes per a moltes persones, com són: estar sense feina / sense subsidi, quan aquest s’ha acabat / amb una pensió molt baixa i poc suficient / amb manca d’habitatge, o greus dificultats per pagar-lo /  amb feina tan mal pagada que no dona per viure / una situació d’inseguretat laboral permanent / amb un servei sanitari deficient...

Aquestes situacions són conegudes, però molt difícils de superar per la falta d’interès dels responsables polítics (o, de vegades, sospitem, per l’interès de mantenir-les, donades les pressions internacionals en aquest sentit).

Però, com si tot això fos poc, hi ha unes altres situacions injustes molt menys conegudes: són les de la frontera (no pas la del Pirineu, sinó la del sud, la d’Àfrica, la de Ceuta i Melilla).  Centenars de persones esperen i intenten passar, per poder-se guanyar la vida, venint de països on generacions molt nombroses de persones joves superen en molt les possibilitats laborals existents.

Però la frontera està protegida per tanques metàl·liques (sovint amb punxes i ganivetes), i per una renglera de policies marroquins, en un costat, i de policies espanyols en l’altre. Els aspirants a entrar ho proven «saltant» les tanques, però en grups nombrosos. D’aquesta manera, uns seran detinguts pels policies d’un costat o de l’altre, però al mateix temps altres passaran pel costat sense que els puguin atrapar. Una volta dins el territori espanyol, tenen, teòricament, segons la llei, unes garanties: han de ser atesos en les necessitats immediates (menjar, sostre) i el seu cas ha de ser «considerat jurídicament», en funció de les circumstàncies de cada persona i de les lleis del país receptor. Una de les possibilitats que tenen és l’expulsió al seu país d’origen, però sempre després de ser considerat el seu cas. I entre altres possibilitats molt millors. Doncs resulta que,  sistemàticament, la policia espanyola no respecta  aquest dret, sinó que, una volta detinguts dins la ciutat espanyola, els expulsa de manera immediata, en lo que periodísticament s’anomena «la devolució en calent» (excepte en el cas que, corrent molt, arribin al centre d'acollida abans que els detinguin). Això és il·legal, i representa truncar la possibilitat de treball i de vida que la persona podria trobar.

Les possibilitats de fer el «salt» no són sempre les mateixes: com a mínim, després d’un intent, cal esperar un temps. I segons les dates (per exemple, en  cas de festes) la frontera està més o menys protegida per intentar el pas. Una vegada, l’any 2016, un ministre espanyol va fer unes declaracions que no van «agradar» al Govern marroquí. Aquest va retirar durant uns quants dies la policia de la frontera, i aquells dies centenars de joves van passar, sense que la policia espanyola, ella sola, ho pogués impedir. Aquest va ser un cas excepcional, però els joves africans estan sempre pendents a veure què passa. Mentrestant, molts «esperen» l’ocasió.

Durant aquestes esperes, que poden durar mesos, viuen en els boscos d’unes muntanyes pròximes a les ciutats espanyoles. Uns es fan unes tendes o barraques molt rudimentàries, altres dormen al ras. Sovint la policia marroquina fa ràtzies i els destrueix el campament. Cada nit, els joves baixen a proveir-se de menjar caducat o en males condicions en els contenidors de botigues d’aliments.

Encara que afeixugats pels nostres problemes, també hauríem de preocupar-nos d’aquestes persones. Com  a mínim, exigir que es compleixi la llei.