Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 18 de juny del 2018

Dues prioritats preferents per sobre de tot


Posats que som en un camí de normalització, tan necessari després de l'allau d'objectius massa elevats, enfrontaments destructius i desgovern, no acabo de veure que s'enfoqui bé el nou viarany.

Entenc que en l'afer Catalunya-Espanya, allò, precisament allò que va causar l'enrenou de tot el procés, la retallada de competències de l'Estatut en la Mala Sentència de 2010, allò mateix hauria de ser la primera pedra de la normalització. Sense allò no hi hauria hagut aquell daltabaix. Amb la restitució de TOTES les competències en mala hora retallades, tot hauria de tornar a mare. La restitució s'hauria de fer amb una reforma-ampliació de la Constitució. O també es podria fer, provisionalment, amb una Llei especial, si la reforma constitucional s'havia d'allargar massa.

Doncs, amb gran sorpresa veig que no sembla que ningú se'n recordi. Que no se'n recordin els d'allà, siguin quins siguin, no és estrany. Però sí que trobo molt estrany que sembli que no se'n recordin els d'aquí. Es parla de les lleis anul·lades pel TC, que cal recuperar-les, i fins i tot es parla de les 45 reivindicacions presentades pel president de la Generalitat al senyor Rajoy, que també és cosa que s'ha de recuperar.

Qui se'n recorda, de les competències retallades?

I en l'altre camp, en el menystingut govern de la societat catalana, es va fer un frau horrorós, mai criticat amb prou duresa, en retallar ni més ni menys que uns 1.000 milions i escaig de cada un dels dos serveis fonamentals: sanitat i ensenyament. I altres partides d'altres serveis secundaris. Es va fer l'any 2012, perquè estàvem en plena crisi, en comptes de fer pagar més a aquells qui tenen diners de sobres, i no sempre ben guanyats. Es va fer, naturalment, per la crisi, per tant de manera suposadament «provisional».

I, lo que solen ser les coses, aquest sentit de «provisional», amb el pas dels anys, que ja són 6, s'ha anat diluint, diluint..., i avui ja «sembla» que no sigui provisional, sinó més o menys «lo normal». I ningú no parla de tornar-los, aquests recursos. Però som en la mateixa il·lògica que en l'altre cas: que no parlin de tornar-los els partits de dreta (els qui els van retallar), i els sectors empresarials, té la seva lògica (no pas honesta, és clar), però per què no els reclamen, com a primera cosa, abans que tota altra, els sindicats i els partits d'esquerra??

Què està passant??