Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 8 de juny del 2018

Les injustícies de la frontera, 3


Les tragineres

Quasi ningú no sap qui són les tragineres, què fan i, sobretot, com les tracten. Són unes dones marroquines, generalment grans, que cada dia creuen les fronteres de Ceuta o Melilla i, si les contracten, recullen fardells, sovint molt pesants, i els traslladen a peu a ciutats marroquines, per només entre 5 i 10 euros per fardell. Per la distància que han de recórrer (la majoria viuen a Nador, a 16 km de Melilla), i pels horaris de la frontera (de 6 de la matinada fins a les 14 hores), només poden fer dos viatges al dia.

Els fardells contenen articles com petits electrodomèstics, coure, ferralla… però, sobretot, roba de segona mà. Roba en bon estat però passada de moda, i altres articles, que els europeus ja no volen, però la població africana els adquireix pel seu preu més baix.

Les tragineres no disposen dels drets laborals més elementals. Segons diferents fonts consultades, aquesta activitat genera més de mil milions anuals a Ceuta i a Melilla, i d’ella malviuen, a l’altra banda de la frontera, 45.000 persones, de les quals el 75 % són dones.

Lo més trist i indignant és que, no només són explotades econòmicament, sinó que, pel fet de ser dones, africanes i «velles», alguns policies fronterers les menyspreen, les insulten i, a vegades, les colpegen (puntades de peu, empentes...), en una actuació superracista. Més d’una vegada, els tallen els fardells amb un ganivet i escampen la mercaderia per terra...

Són dones invisibles, treballadores que ni tan sols reben la consideració de treballadores, perquè no tenen drets laborals, ni prestacions socials, ni sanitàries, ni accés a cap tipus de prestació econòmica. No existeixen, són com ombres, que esperen dia rere dia a la frontera i, si tenen sort, podran creuar-la amb una càrrega de vegades superior al seu pes, amb el consegüent desgast físic i també moral. Pateixen dolors a les articulacions, mal d’esquena, etc.

Pel que fa al perfil d’aquest col·lectiu, sovint es tracta de dones que, o no han estat mai escolaritzades, o la seva escolarització ha sigut molt breu. Casades des de molt joves –a vegades són mares de criatures petites i al mateix temps ja són àvies per part de les filles grans–. Per a moltes d’elles, lo que aconsegueixen fent de tragineres són els únics ingressos que entren a casa, ja que o han quedat vídues, o han sigut repudiades del seu entorn familiar o abandonades...

Si un dia tenim un Govern (responsable), li haurem d'exigir immediatament que normalitzi la situació laboral de les tragineres.

Final de la sèrie   (Gràcies al diari Público, a la companya Júlia, de Migracions Irídia, i a Estrella Pineda, de CCOO, per les informacions rebudes.)