Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 15 de març del 2020

La llargada de les peces


(Sembla del tot mentida, però és ben cert)

El tema a tractar és explicat en el meu llibre «Episodis d'història de Catalunya» d'una manera molt resumida i austera:

«Pels volts de 1830, es produeixen els primers conflictes laborals coneguts. Un motiu freqüent de conflicte és l'anomenada "llargada de les peces": havent-se pactat un jornal a raó de tant la peça —parlem del ram tèxtil—, després l'empresa en variava la longitud. En més, naturalment. L'any 1834, de resultes d'una denúncia feta al capità general per un grup de sis obrers, es fixà la llargada de les peces en 33 canes. És el primer precedent que tenim del sindicalisme català.»

És clar que és molt resumit, però en un capítol sobre «La lluita obrera al llarg del segle XIX», t'has de contenir, perquè no sigui exageradament llarg.  Però valdria la pena que la gent d'avui sàpiga més detalls d'un fet tan important com vergonyós.

Som entre 1830 i 1840, el moment de la gran arrencada de la indústria catalana ja moderna, és a dir, totalment basada en màquines, cada cop més modernes i eficaces. (Ja superats els efectes negatius de la Guerra d'Independència de 1808-1814.)  I estem en la indústria tèxtil. Indústria que no era pas «una» indústria catalana,  sinó «la» indústria catalana (les indústries metal·lúrgiques, químiques, etc., van ser importants més tard, i mai gaire fortes, sobretot perquè Catalunya no tenia mines de ferro, que va ser el gran inconvenient). Una indústria molt centrada a Barcelona, Sabadell i Terrassa. I una indústria amb mà d'obra molt preponderantment femenina. Les «teixidores» van ser un dels principals factors de la modernització de Catalunya, mèrit mai reconegut.

Les dades d'aquell moment eren:   a Barcelona,  90 filatures,  199 fàbriques de teixits,   56 d'estampats   (però, com a equipades ja amb màquines modernes,  només  16,  42,  i  2 respectivament).   I una mica més tard, cap a 1840,  tenim:   uns 44.000 teixidors  (quasi totes teixidores)  i   unes  31.000  filadores.  Però... aquestes dades van anar augmentant de manera vertiginosa al llarg del segle. 

Doncs és en aquest ambient on es produeix la vergonya.  ¿Com podien pretendre aquells senyors empresaris (per altra banda, molt competents com a empresaris, sempre atents a cada innovació tècnica apareguda a França o Anglaterra, per aplicar-la tot seguit), com podien pretendre que les teixidores treballessin més estona en cada peça, i en cobressin lo mateix que abans???                                                                                                                                                                                         
I..  la denúncia de sis obrers...  Tan pocs?  Aquells sis companys (no sabem si eren homes o dones) van ser molt valents, perquè aquesta acció, denunciar l'empresa a les autoritats, els podia haver costat la feina. No sols la feina que tenien aleshores, sinó que, si els empresaris parlaven entre ells, es podien haver trobat que cap empresari els contractés mai més.                      
                                      
I... per què ho van denunciar al capità general??  Què té a veure un capità general amb un afer de la indústria tèxtil??   En primer lloc, hem de dir que, en aquella època, no hi havia cap mena d'autoritat que entengués en afers laborals.  Les primeres autoritats laborals van començar a existir al 1920.    I, per altra banda, des del règim d'excepció imposat pel mal recordat Felip V, ja feia més d'un segle, la principal autoritat a Catalunya era el capità general.   
    
Per això, encara una més gran vergonya dels empresaris catalans (vull dir alguns, és clar) va ser que no menys que un capità general donés la raó als obrers, prohibint que poguessin augmentar la mida de les peces en perjudici de les teixidores o teixidors.

Doncs bé: oi que semblaria que ja n'hi havia prou? Doncs no!! Uns 10 anys després, encara hi van tornar. Aquesta vegada en la filatura. Un cas molt diferent però del mateix tipus. En la filatura no es produïen peces, sinó fil. I el fil, les teixidores el cobraven segons el pes. Tants rals, o pessetes, per lliura de fil produïda.  Però resulta que les noves màquines de filar feien el fil més prim... i pesava menys. No se sap que aquesta vegada hi hagués cap denúncia i rectificació. Així que, en el llibre indicat, dic:   «... de manera que havia de fer més quantitat de feina pel mateix preu.»   Quina vergonya per als empresaris!!!

Els nostres companys i companyes d'aquella època van haver de patir molt. No tenien encara cap règim laboral estable com: un salari fix per jornada de treball fixa. Sotmesos a uns tractes aleatoris, estaven a la mercè dels patrons. 

I davant aquesta situació, van reaccionar de la manera deguda: unint-se. Al voltant de 1839, va sorgir la primera organització obrera (no l'única, però la més important, ja que afectava la indústria tèxtil): l'Associació de Teixidors. Aquesta associació de fet va néixer com a mútua de socors, per ajudar-se en cas de despeses molt importants, com malaltia, enterrament...  Però ben aviat van comprendre que també s'havien d'ajudar davant les empreses. Amb aquesta i altres organitzacions que van anar sorgint, els treballadors/es van anar millorant la seva situació, sempre molt a poc a poc.

Però és que els empresaris d'aquell temps (ara em refereixo només als d'aquell temps) eren tan inhumans, que no en tenien prou d'explotar els treballadors/es, sinó que feien mans i mànigues perquè els governs impedissin la seva associació. Així les associacions obreres van anar fent aprofitant aquells períodes (sempre curts) que hi havia governs més permissius, que les «toleraven» (mai les autoritzaven).

I atesa la importància d'aquesta actuació, em permeto acabar fent menció de les principals que hi va haver:  Unió de Classes (1854) (començaren a pactar convenis), Centre Federal de les Societats Obreres (1868), Les Tres Classes del Vapor (filadors, teixidors i acabadors), dins el mateix Centre Federal, Unió General de Treballadors 
(UGT, 1888).