Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 7 de juliol del 2020

Els profetes, 1


La Bíblia reconeix uns 15 profetes, que classifica d’aquesta manera:

3 profetes majors: Isaïes, Jeremies i Ezequiel. Els que tenen els textos més llargs.
12 profetes menors: Amós, Osees, Miquees, Nahum, Joel, Abdies, Jonàs, Habacuc, Ageu, Sofonies, Zacaries i Malaquies.

A l’anomenar la Bíblia, hem de recordar (o saber) que és un aplec de textos molt diversos, que existien des de diverses èpoques i independents, i que en un moment donat van ser agrupats. Però alerta: això és una manera teòrica de dir-ho.  De fet, aquesta agrupació, pel que fa a l’Antic Testament, va ser decidida per les autoritats jueves al segle II aC, però dins l’Església va ser molt discutida, i va durar segles abans no va ser acordada en ferm (segle XV). La més gran discussió va ser entre el criteri d’acceptar-hi pocs textos i bons, o acceptar tots aquells que es pretenia que hi fossin, que és la que va prevaler (en la meva opinió, erròniament).

Un servidor, en relació a l’objectiu primer que hauria de tenir la Bíblia, això és: el predomini del Dret i la Justícia, a benefici de la felicitat de tothom, objectiu que sí que el té, però només en una part de l’esmentada Bíblia, la que jo anomeno «la Bíblia cristiana», considero aquesta classificació de profetes totalment fora de lloc, i no l’accepto.

1)No em sembla bé que el criteri per designar els més importants i els que no ho són tant sigui la llargada dels seus textos. Afirmo que, tractant-se de defensar el Dret i la Justícia, hi ha profetes considerats menors que aporten tant mèrit en el seu text més curt com el que tenen alguns dels considerats majors. Exemples: Amós i Miquees en relació a Isaïes i Jeremies. Pel que fa al «profeta» Ezequiel, considero el seu text ple de grandeses, meravelles i coses rares, totalment inútils, i rebutjo la seva posició entre els tres millors.

2)No sabria veure per què han sigut, i són, considerats profetes la majoria dels anomenats menors (no pas per la llargada del text, sinó pels seus valors).

3)De fet jo diria que els profetes de veritat, els més identificats amb els desitjos i la passió de Jahvè (vull dir: aquella que jo li «endevino»), serien, per ordre cronològic de dates:
Amós, Isaïes, Miquees, Jeremies, Segon Isaïes i Tercer Isaïes (cobreixen els segles VIII-VI aC). Siguem clars: aquests són els «meus» profetes.

4)Tres aclariments importantíssims: El Segon Isaïes i el Tercer Isaïes són dos seguidors del profeta, que van continuar, anònimament, el seu text molt després de la seva mort. No se’ls acostuma a anomenar profetes, i això, de vegades, pot ser una trampa a favor d’Isaïes, que figura que té un text molt més llarg que el que té (que ja ho és).

La Bíblia també reconeix dos «profetes» més, que no haurien escrit res:  Elies i Eliseu, al segle IX aC. En parlen els dos llibres Reis 1 i Reis 2, llibres que, segons la crítica, no són de fiar, que manipulen en la narració dels fets, a favor del regne de Judà i en contra del regne d’Israel. Jo tinc la total seguretat que no van existir mai, ni ells ni les seves extravagàncies.

Per si algú encara no ho tingués clar, cal recordar que profeta és la persona que, en nom de Jahvè, denuncia i condemna les injustícies, no la persona que anuncia coses del futur. Aquesta tasca, que també la solen fer, és del tot secundària, i quasi mai no l’encerten, perquè són bons desitjos, però molt i molt difícils.