Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 15 d’agost del 2020

Els lladres contra les persones, 3

 

Un robar més complex i dissimulat

Amb les lleis, havíem arribat a una espècie d’institucionalització del robar. Però el sistema no anava bé. Per les raons següents:

1)Havien de fer veure que defensaven les persones, i, encara que això es fes amb trampes, hi havia aspectes que no es podien evitar.

2)Tot era massa «visible». Tan aviat com hi havia alguna cosa que, ni que fos de sotamà, afavorís el robatori, ja hi havia un sindicat, o grups o persones, que posaven el crit al cel. I, tot i que molt sovint aquell element es deixava passar, tard o d’hora, sobretot si hi havia un Govern una mica més propens a les persones, al final s’havia de cedir. Perquè, en un text concret, tot es veia massa. 

Calia una altra «defensa» del dret a robar. I, al llarg del segle XX, segle que va donar molt de si anant endavant i endarrere en diverses coses, la van trobar. La garantia de poder continuar robant no podia dependre d’un text que gairebé tothom entenia.  S’havia de determinar mitjançant uns mecanismes més llargs, més complicats, que no entengués gairebé ningú. Tals van ser els pressupostos generals de l’Estat, el sostre de despesa,  l’aprovació de les autoritats comunitàries...  La gran majoria de la gent ni entén ni té ganes de ficar-se en aquests embolics. Però... és que els mateixos dirigents populars, amb prou feines.

¿Com pots exigir que es millori, en els pressupostos, una partida social important, si et diuen que, en cas de millorar aquesta, se n’haurà de rebaixar una altra (i quina rebaixes?), perquè la suma de totes dues, i de les altres, superaria el sostre de despesa de tot el país que s’ha pactat amb l’oposició, i que ha costat penes i treballs que s’arribés a acceptar? De manera que, si es forcés més la despesa social, es trencaria un acord i haurien de passar setmanes i potser mesos per fer-ne un altre. El qual (no t’ho perdis!) segurament que implicaria una retallada de segons què, i que ja no se’n podria ni parlar, perquè aleshores, si no l’acceptàvem, ja no hi hauria acord possible, i quedaríem sense poder augmentar RES, perquè hauríem de continuar un any més amb els pressupostos de l’any anterior. O, i més, perquè, fins i tot en el cas, gens probable, de canviar aquella suma de despeses, aleshores tampoc podria ser, perquè no ho acceptarien les autoritats comunitàries. I canviar això ja seria... com pujar a l’Everest.

És a dir: aquest teixit de sumes, restes, condicions, acceptacions, d’aquí i d’allà, és una defensa del robatori tan eficaç, que ja sembla que no s’hi pugui fer res. Perquè mireu: ara ja no es tracta de robar el sou d’una persona, amb el seu acomiadament, o l’augment de preus d’una gran companyia, que «diu que perd», ni un augment camuflat de lloguers... No, això ara ja són foteses (lo qual no vol pas dir que es deixin de cobrar, sinó que vol dir que ja són més aviat escorrialles, que el «pastís» ja és en una altra banda).

Ara es tracta més aviat d’assegurar una gran obra pública, on es juguen molts milions, que l’han de fer uns que són amics d’uns altres... O bé es tracta d’una inversió pública en una empresa que diuen que és molt necessària perquè el dia de demà, si no la tinguéssim, no sé què passaria...

I en el fons del fons... són molt sovint aquestes les raons per les quals no podem augmentar «totes dues» partides socials, sinó o l’una o l’altra.

I és que, parlant de tot, ja no tenen per què ser els mateixos lladres, que els lladres també canvien amb el temps, i no, generalment, perquè desapareguin, sinó perquè aquells d’abans ara ja no compten, que els que ara tallen el bacallà ja són uns altres, que, fins i tot, de vegades, resulta que són d’un altre país, potser.

Ara ja no es tracta de robar alguns milions, sinó molts (que mai no sabrem ben bé quants) i això no pot estar a l’abast del control d’un sindicat, d’un grup de bons economistes, d’un partit d’esquerres, d’una suma d’entitats populars. Això ha d’estar ben travat, i si no s’entén, millor.

Han arribat, doncs, els lladres a bastir el seu castell ja inexpugnable?  NOOO!!

Encara falta (per ara) un graó més. En parlarem en el pròxim article.