Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 20 de febrer del 2022

Tres vegades lladres

 

Les persones més riques del món, i de cada una de les societats, que, excepte casos especials, han arribat a aquesta situació robant, normalment són lladres en tres ocasions, dins de cada una de les seves “operacions”.

Primer solen robar en estafar els treballadors/es, en alguns casos més aviat podríem dir a l’escanyar-los, quan l’operació es fa en zones més desprotegides, com Àsia del sud o Àfrica. Amb aquesta actitud, acostumen a acumular grans fortunes, que els permeten assumir operacions encara més grosses.

En un segon moment, immediat, roben a l’administració pública del país on han fet aquella ”operació”, quan, d’aquests diners guanyats, no en paguen els impostos deguts. O bé perquè, des de la mateixa operació, ja van a parar directament a un banc d’un país que es presta a amagar-los i no cobrar impostos, o molt petits, o bé perquè, amb traces i manyes, i amb enginyeria fiscal, els seus advocats enganyen el govern local. De vegades, aquest govern, corrupte, també facilita l’engany.

I, sovint, en un tercer moment, en comptes d’invertir els nous capitals en noves empreses, o ampliar-les, per crear més llocs de treball, perquè molta gent no en té, els retiren i els dediquen a operacions molt més rendibles, encara que siguin delictives (tràfic de drogues, tràfic d’armes, tràfic de persones). Aleshores, aquests diners, mal obtinguts i mal invertits, els roben a la població que no té feina, i que necessita de noves inversions per poder treballar, o bé s’ha de jugar la vida viatjant a través d’un mar perillós.

Així tenim les tres maneres de robar, una rere l’altra. Però això no és tot, el drama inhumà no s’acaba pas aquí. La traca final ve quan aquests lladres són rebuts per autoritats, altres empresaris o negociants, o bé se’n parla públicament, o s’hi parla... i, en comptes de tractar-los com mereixerien, són anomenats amb termes com ara “inversors”, “emprenedors”, “dirigents”, en el fons termes elogiosos, que no es mereixen gens ni mica. Tot amb tot, aquest detall final encara és el més odiós.