Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 26 de juny del 2012

Matrimoni homosexual


La Real Academia Española de la Lengua acaba de publicar, en l’entrada «Matrimonio» del seu diccionari, un epígraf sobre «Matrimonio homosexual». L’Institut d’Estudis Catalans ja ho havia fet, encara que no sé en quina data i jo me n’assabento ara.

Això és una fita important en el procés de reconeixement de la igualtat de drets en relació a la minoria homosexual. Cal saludar-ho amb joia, després de tants segles de marginació, i de prejudicis i discriminacions.

Hi havia hagut, potser encara hi ha, una oposició a aquesta denominació per part de significatives persones de la jerarquia de l’Església catalana. Diuen que el terme «matrimoni» ha de ser reservat per al cas «ideal» d’una unió entre un home i una dona, de cara a la procreació.

Aquesta és una qüestió purament «nominativa», una qüestió de noms. Per l’altra banda hi ha un fet altament important: que un col·lectiu de persones, que històricament ha patit un cúmul de discriminacions, no en continuï patint encara una: el «nom» de la seva unió personal, que hagi de ser dit amb una paraula diferent.

Què interessa més, des d’un punt de vista cristià?

Per un costat tenim la pretensió, en si correcta, que una cosa que és diferent sigui anomenada de manera diferent. És una cosa important des d’un punt de vista gramatical, per distingir-ho. Sobretot agafa importància per part d’un col·lectiu que estigui gelós, d’aquesta diferència.

Per l’altra banda hi ha la pretensió, altament humanitària i cristiana, de no continuar posant una discriminació a un col·lectiu que n’ha patides tantes i durant tants i tants temps.

Sembla clar, si més no a mi m’ho sembla, que, evangèlicament, la preferència ha de ser estalviar la discriminació, i transigir en la qüestió nominativa.

Només faltaria, ara, que la jerarquia catalana saludés públicament el canvi adoptat per la Real Academia, i, ja anteriorment, per l’Institut d’Estudis Catalans. En nom propi i en nom d’Església Plural, ho demanem.

Antoni Ferret