Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 3 de maig del 2013

Insensibilitat moral de la jerarquia catòlica




És sorprenent el silenci de les jerarquies catòliques de l’Estat espanyol i concretament de Catalunya davant el sofriment que les polítiques neoliberals i de retallades estan causant en la població, sobretot en els seus sectors més dèbils. 

Només se salva l’acció caritativa (Càritas), que no és pas poc, però que és insuficient. No es tracta només d’ajudar els pobres, sinó també d’evitar que es fabriquin pobres a un ritme de producció massiva.

I sorprèn que aquestes polítiques siguin aplicades per aquells partits que, tradicionalment, han estat més pròxims a l’Església Catòlica: PP i CiU.

Cal tenir en compte que l’Església Catòlica es presenta com a paladí o defensora de la moral. On és la moral en la política actual? Quina és la moral de PP o de CiU? Una Església que davant un problema de greus injustícies i pobresa calla demostra tenir, de fet, una moral oportunista. Una moral que només es manifesta davant problemes sexuals (contra l’avortament, cosa que està molt bé, o contra l’homosexualitat, que està molt malament).

Diferent, per sort, ha estat, en una situació semblant de retallades i injustícies, l’actitud de l’Església Anglicana, segons denuncia el professor Vicenç Navarro en un intel·ligent article. En el document d’un simposi organitzat pel bisbe de York, i segons l’esmentat professor, es llegeixen frases com aquestes:

«Hauríem d'afavorir aquelles polítiques que encoratgen el sentit de germanor dels que viuen en el nostre país. (…) Aquestes polítiques de retallades van en contra d'aquests valors (…) afecten la dignitat de les persones.(…) No podem donar suport a polítiques que separen, no uneixen, persones, i molt especialment en moments de gran vulnerabilitat, com en la malaltia.(…) La compassió necessita anar associada amb el sentit de dignitat, drets i equitat.(…) La moral ens exigeix construir una societat sota aquests principis.(…) És la nostra obligació defensar els principis de Bevan [el ministre de Salut del Govern laborista britànic que va establir el National Health Service], que donen el dret a cada ciutadà de tenir accés als serveis sanitaris.(…) No podem donar suport o estar callats enfront d'una situació com l'actual en la qual aquest dret està sent afectat en la pràctica per les polítiques de retallades. (…) No podem acceptar per raons morals que l'atenció sanitària depengui de la capacitat de pagament del pacient. (…) El NHS hauria d'estar finançat progressivament, de manera que contribueixin amb impostos més accentuats els que més tenen. (…) Hem de donar suport a un sistema públic en el qual tant els pacients com els que hi treballen siguin respectats i estimats pel sistema. Un hospital no pot ser un supermercat. (…) Necessitem expressar el nostre profund desacord amb aquells polítics que no respecten la justícia social que guia el finançament i la provisió de serveis del NHS, de manera que els recursos es financin segons el nivell de renda i ingressos de la ciutadania, i que es distribueixin segons la necessitat dels pacients. Necessitem parlar clar a favor de l'equitat.»

Demanem que els bisbes espanyols, i sobretot els catalans (i en especial l’arquebisbe de Barcelona), prenguin exemple i acabin amb aquest silenci culpable.

Antoni Ferret