Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 5 de gener del 2014

Com Califòrnia, com Baviera, com Flandes



O com els estats de Suïssa.

Catalunya serà (si Déu vol) un Estat amb tots els ets i uts, amb plena llibertat, dins una Espanya federal. Una Espanya que sigui (que torni a ser) una Espanya autèntica, tal com era abans de la Guerra de Successió. Un país de països. Un Estat plurinacional.

Per a això cal una reforma de la Constitució espanyola que sigui àmplia, generosa, tant com perquè l’Estatut de 2006, tal com va sortir del Parlament català, abans de totes les retallades, hi càpiga còmodament.

Per a això cal un pacte entre el PSOE (que hi està compromès) i l’esquerra unitària (IU, plataformes, moviments socials, etc.). No pas un pacte amb el PP, el qual pacte seria segurament escarransit i ronyós. Això seria una burla de les nostres aspiracions.

Aquesta Constitució hauria de garantir a Catalunya, Euskadi i Galícia un seguit de sobiranies internes.
1)La sobirania lingüística. Que la política lingüística (i la immersió en el català) fos totalment garantida i no hi pogués haver cap mena d’ingerència externa).

2)La sobirania judicial. Que totes les causes (o quasi totes) tinguessin el seu final en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

3)La sobirania financera. Que la Generalitat cobrés els impostos i pagués a l’Estat central la part corresponent a les despeses estatals i a l’ajuda a les regions pobres d’Espanya.

4)La sobirania social. Que les lleis laborals (excepte la Seguretat Social) depenguessin totalment del Parlament català i del Govern de la Generalitat.

Que aquesta solució ens donés als catalans i catalanes la il·lusió de «ser nosaltres» i la il·lusió de col·laborar a fer una Espanya lliure, justa i progressista.

Antoni Ferret