Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 19 de gener del 2014

Lleis per a una transició al socialisme



Quan tornem a tenir un Govern d’esquerres a l’Estat espanyol, després de la desastrosa legislatura del Partit Popular, el nou Govern s’haurà de plantejar (haurem de fer que es plantegi) dues grans tasques:

1)La reconstrucció del país, després de la devastació produïda pel Malgovern.
2)Les primeres lleis per iniciar la transició al socialisme.

El primer punt va quedar explicat en l’article «Objectius».

Pel que fa al segon, proposo una sèrie de propostes de lleis:

1)Llei que estableixi drets d’intervenció en l’empresa dels comitès, en empreses de més de 100 treballadors/es.

1bis)Després d’un temps prudencial (per exemple un any), llei que estengui la llei anterior a les empreses de més de 50 persones.

1ter)Després d’un temps prudencial, augmentar el contingut de la llei fins a l’elecció forçosa del director pel comitè de treballadors/es, així com la seva aprovació forçosa de qualsevol pla d’ampliació, canvi o reducció de l’àmbit o dels objectius de l’empresa.

2)Llei que estableixi un organisme públic, una mena de Consell d’Economia, per coordinar l’actuació de les empreses de més de 100 treballadors/es, establint plans d’actuació conjunta. L’esmentat Consell hauria de tenir una composició plural i representativa dels diferents partits, sindicats i entitats socials. Hi hauria d’haver un Consell d’Economia en cada nacionalitat. 

3)Nacionalització de la gran banca, de les grans empreses energètiques i de les grans empreses de serveis públics. (Per exemple, la Caixa i els grans bancs espanyols, com BBVA i Santander, Telefónica, Endesa, Iberdrola, Gas Natural, Agbar.) El control d’aquestes empreses nacionalitzades hauria de ser per part del Govern central o dels governs autonòmics, segons la seva radicació i la seva importància. (Per exemple, la Caixa per part de la Generalitat.) Aquest control públic hauria de ser sempre compatible amb el dret d’intervenció dels corresponents comitès d’empresa.

4)Reducció significativa dels efectius militars i del corresponent pressupost, en la perspectiva, a més llarg termini, de suprimir l’exèrcit.

Antoni Ferret