Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 31 de desembre del 2015

El referèndum?



Un referèndum perquè el poble de Catalunya decideixi la seva relació amb Espanya, reivindicació sempre defensada per l’esquerra, és una mesura justa i bona. Per a molta gent representaria una manera de confirmar la pertinença de Catalunya a Espanya, i no parlar-ne més.

Però vet aquí que, en aquest moment, ha esdevingut un obstacle en la negociació del nou Govern d’Espanya. El partit Podemos hi està del tot a favor, però el PSOE s’hi ha posat radicalment en contra.

Espanya necessita, com a forma de supervivència, un Govern d’esquerres. Un Govern que, no sols ajudi generosament les famílies i persones arruïnades, no pas per la crisi, sinó per la mala política que s’ha fet. Sinó també, entre moltes altres coses, que emprengui dos objectius fonamentals: tornar a la plena ocupació i fer una forta redistribució de la riquesa.

Peça fonamental d’aquest Govern ha de ser el pacte entre PSOE i Podemos. I resulta que, a dia d’avui, aquest pacte està greument compromès per l’obstacle del referèndum de Catalunya. 

És molt lamentable que, sobretot alguns dirigents del PSOE, aquells que s’anomenen «barones», hagin adoptat aquesta actitud sectària. Estranya que tota una presidenta andalusa sembli que ignori la diferència entre «autodeterminació» i «independència», i que confongui el referèndum amb la «ruptura de España».

Sigui com sigui, tenim un greu obstacle en el camí de formar un Govern espanyol d’esquerres. Correm el risc que no hi hagi acord, que es faci la insensatesa de convocar noves eleccions, que (versemblantment) surtin uns resultats similars i que ens trobem amb el mateix problema, però havent perdut un temps preciós i mentrestant molta gent continuï passant necessitat.

Doncs, a risc de no ser comprès, jo crec que, si el referèndum és una barrera per a la formació d’un Govern espanyol d’esquerres, els catalans i les catalanes hem de tenir el suficient sentit de la realitat i la responsabilitat de deixar el referèndum per a millor ocasió.