Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 7 de maig del 2017

Les mentides dels economistes, 1

Els salaris

El company Juan Torres López, economista, catedràtic de la Universitat de Sevilla, assessor de Podemos, en el seu llibre «Economía para NO dejarse engañar por los economistas», ens explica com la majoria d’economistes ens enganyen per fer-nos creure que el sistema econòmic que tenim és bo.

Per exemple, en el tema dels salaris. Molts «economistes», i els governants que els segueixen, o bé els contracten, creuen i diuen que, per al bé de l’economia nacional, cal que els treballadors/es cobrin menys. Així el governador del Banc d’Espanya, el senyor Linde, ha dit diverses vegades que «caldria que els salaris s’abaixessin». D’aquesta manera, els costos de producció serien més baixos i podríem vendre i exportar a uns preus més competitius. (Això diuen ells.)

Aquestes directrius, naturalment, són injustes i inhumanes, però és que, a més a més, són antieconòmiques. Per què?

1) Del volum de la producció d’un país, als voltants d’un 80 per 100 van al consum nacional, i als voltants d’un 20 per 100, s’exporten. (Naturalment, això varia bastant segons els països.)
Doncs, si amb la reducció o la congelació dels salaris, i per tant la reducció del consum popular, castiguem o reduïm una part substanciosa del 80 per 100 de les vendes, per augmentar el 20 per 100... Mal negoci!! La salut de l’economia nacional es basa en el consum nacional. Les exportacions són un «complement».

2) Però, a més a més, si «un» país, seguint aquests mals consells, redueix els costos i, per tant, els preus, tindrà un avantatge en el comerç internacional. Però si això ho fan tots els països, o molts, aquest avantatge desapareix. És una solució falsa.


Ara bé: aquestes directrius «econòmiques» sí que han tingut un resultat molt important: els empresaris, banquers i inversors han augmentat els seus beneficis, a costa del poble.