Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 30 de maig del 2017

Les mentides dels economistes, 4


Les pensions

«Economistes», polítics i periodistes ens diuen contínuament que les pensions estan en crisi, que són i seran cada vegada més insostenibles. Perquè la gent viu cada vegada més, per tant cada cop hi ha més pensionistes, i menys treballadors/es en actiu (o els mateixos), i que vindrà un dia que no es podran pagar. Molta gent està alarmada, i molts joves creuen que el dia que es jubilin no podran cobrar res, o quasi.

El professor Torres López diu: «Estas ideas se han generalizado en los últimos años, pero lo cierto es que se basan en una distorsión profunda de la realidad y en auténticos mitos sin fundamento científico.» Argumentem-ho en tres raonaments:

1) Si avui hi comença a haver dèficit en la Seguretat Social, és, bàsicament, pel gran nombre de persones que no tenen feina i pel baix nivell dels salaris. Això ocasiona una gran minva en la recaptació de les cotitzacions socials. Si es restablís la plena ocupació i uns salaris dignes, i aquesta nova situació continués en el futur, no hi hauria cap mena ni de dèficit ni de crisi. Però bé, anem a suposar que no sigui així...

2) Encara que la mala situació econòmico-social continués (que no s’ha de permetre), tampoc serien insostenibles. Perquè si, un dia, les cotitzacions socials (d’empreses i treballadors/es) resultessin del tot insuficients, s’haurien de completar amb aportacions dels Pressupostos generals de l’Estat. Alguns països ja ho fan. Però... i si l’augment progressiu del nombre de pensionistes fes que, un dia, no es pogués atendre a tots?

3) No pot ser. Perquè, al llarg dels anys, sempre ha augmentat, i continuarà augmentant, la productivitat del treball. De manera que cada vegada menys treballadors en actiu podran mantenir les pensions de més pensionistes.


Les pensions no tenen ni poden tenir cap crisi, ni ser mai insostenibles. Lo que es diu és propaganda dels bancs, que volen que els joves es facin plans privats de pensions, per fer ells més negoci.