Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 9 de maig del 2017

Les mentides dels economistes, 2

El dèficit públic
En general, el dèficit públic no és convenient, i cal ajustar les despeses als ingressos. Això no obstant,  hi ha algunes situacions en què no sols es pot, sinó que convé gastar més i contraure un cert dèficit, per compensar-lo més endavant. Per exemple, si s’ha de fer una gran inversió per a un programa d’expansió que aportarà més ingressos, o bé si cal ajudar en unes necessitats populars especials.

Sobretot en situacions de crisi. En una crisi, és necessari que el Govern gasti més. Per què?

En una crisi es produeix un fenomen típic, que és una contracció de les inversions privades, que s’inverteix menys, cosa que sovint comporta fallides d’empreses i un augment de l’atur, i, consegüentment, una reducció del consum. Tots aquests fenòmens fan que la crisi sigui més fonda i més llarga. El volum i la durada de la crisi solen dependre més de la manca d’inversions i les seves conseqüències que no pas de les causes que l’han provocada en el seu inici.

Doncs si el Govern gasta més, compensa aquesta manca d’inversions privades. Ha de gastar més, per exemple, en obres públiques (que creen llocs de treball) i en ajudes a les persones afectades, perquè puguin continuar gastant lo normal de sempre. Així, la crisi es fa més suau i més curta.


Desgraciadament, hem vist fer tot lo contrari. Les autoritats europees i espanyoles han seguit de manera obsessiva, d’acord amb els consells de mals economistes, la reducció del dèficit en plena crisi. Això ha significat més fallides, més atur, més misèria, menys consum... Així han aconseguit que la crisi s’allargués 7 o 8 anys, i les conseqüències socials encara més, cosa que no calia. I dic «han aconseguit» perquè hi ha gent molt mal pensada que dubta de si s’han equivocat o... ho han fet expressament per perjudicar la classe treballadora.