Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 22 de juliol del 2018

Els parats de Barcelona


Quan el CIS pregunta a la gent, aquesta sempre diu que lo que la preocupa més, amb molta diferència, és l'atur. Però aquesta preocupació no sembla que l'hagin tinguda mai els qui l'haurien d'haver tinguda més que ningú.

No solament això, sinó que els "seus" mitjans de comunicació molt sovint miren d'aigualir el problema, per fer veure que no és tan important com sembla. Segons aquests mitjans, de vegades, resulta que hi ha tants parats perquè són persones de baixa qualificació professional, perquè no busquen feina, sinó que prefereixen viure del subsidi i no treballar, perquè són de famílies desestructurades, etc. Però no ho diuen pas d'aquesta manera brutal com ho dic jo. Ho diuen de mica en mica, tot barrejat amb altres coses, perquè "coli".

Davant aquests falsejaments, l'Assemblea de Parats de Barcelona, el partit Barcelona en Comú i la Universitat Pompeu Fabra, han elaborat una enquesta, en la qual van preguntar a 1.504 persones en atur de Barcelona ciutat.  

Diuen que tenen baixa qualificació? Doncs NO. Resulta que de les persones entrevistades, 32 per 100 tenen batxillerat o FP2, i un 25 per 100 tenen títol universitari.

Diuen que són famílies desestructurades? Doncs el 74'6 per 100 viu en família, i el 14 per 100 viu sol.

Diuen que els parats no són actius, que no busquen feina? Doncs en les 4 setmanes anteriors a l'entrevista, un 80 per 100 havia estat buscant feina, i un 9 per 100 no n'havia buscat perquè estava desanimat perquè no trobava mai res.

Diuen que el problema de l'atur no és tan gros com sembla, perquè molts treballen en l'economia submergida? Doncs dels entrevistats, només hi treballaven un 11 per 100.

Desgraciadament, l'atur, en l'imaginari de les elits governants, i sobretot en l'imaginari dels qui estan més per sobre d'aquests darrers, compleix una funció molt decisiva: no convé que hi hagi massa persones afectades, però sí que n'hi hagi, per tal que els altres, els que sí que tenen feina, tinguin por, i vagin molt amb compte amb lo que diuen i amb lo que fan. Que no destorbin.