Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 8 de setembre del 2013

I els anarquistes?




Els companys anarquistes són els nostres més característics germans de lluita. Fa uns 140 anys (més o menys) que estem separats, però la coincidència relativa (molt relativa) dels objectius de lluita social fa que encara tinguem uns i altres una assignatura pendents: l’esperada reunificació, no en un sol partit, és clar, però sí en un corrent de fraternitat i de col·laboració.

De la mateixa manera que en l’aspecte religiós la culminació relativa del cristianisme serà el dia que es produeixi la reunificació, no en una sola església però sí en un corrent fraternal, de cristians i jueus, la culminació relativa del moviment revolucionari serà el dia que comunistes i anarquistes tornin a col·laborar estretament com en els dies de la Primera Internacional (1864-1872).

Hi ha, però, diferències notables. La més important és la relativa a l’Estat. Que els anarquistes volen fer desaparèixer i els comunistes volen reforçar. Hi ha possibilitats d’aproximació: si els anarquistes volen una «administració» dels béns socials (sense força repressiva), i els comunistes estem de tornada d’un Estat omnipotent i dominador i volem decididament i irrenunciablement un Estat democràtic en tots els sentits, aquí hi ha un camp possible de diàleg que s’hauria d’aprofitar.

Un altre punt de fricció és la caracterització de l’empresa. Els companys anarquistes aposten per una autogestió a ultrança dels treballadors/es en l’àmbit de l’empresa, mentre que els comunistes han apostat decididament per l’acció de l’Estat, amb la planificació i el control de la macroeconomia. També hi ha, ara, després de l’experiència soviètica, punts d’aproximació. Per exemple, en una empresa productora d’electricitat, ¿poden els treballadors/es decidir libèrrimament sobre la quantitat d’electricitat que cal produir, per exemple, o l’Estat hi té també molt a dir, en funció de la necessitat col·lectiva d’electricitat? Igualment podríem dir en relació a una empresa de cotxes, o en relació a una empresa d’electrodomèstics. O en relació a l’agricultura: els pagesos són els que saben el que cal fer, però, ¿no hi ha unes necessitats generals que cal tenir en compte, i no és l’Estat el que en té una percepció més acurada i que disposa de més dades de càlcul?

S’haurien de desenvolupar corrents de diàleg entre anarquistes i comunistes (i socialistes) en relació al nostre futur.

A Catalunya, els anarquistes tenen una història important (i poc coneguda). Tres dècades de sindicalisme hegemònic (1911-1939) i l’empenta inicial i decisiva d’una revolució (1936) que, tot i que efímera per culpa del franquisme, va tenir uns valors molt importants, cosa que va fer que fos copiada per un altre país (Iugoslàvia).

Però també tenen una taca negra (molt negra) en relació a aquesta revolució: una onada d’incendis destructius (d’esglésies i edificis religiosos) i una matança de persones (uns 1.500 sacerdots, a tot Catalunya, sense comptar els religiosos i altes persones de dretes). Cal dir clarament, perquè és just, que aquestes accions desgraciades no van ser promogudes per la direcció de les organitzacions anarquistes (CNT i FAI), que les van condemnar, sinó que van sorgir espontàniament de les bases. Són culpa de les bases.

De la mateixa manera que, per exemple, l’Església catòlica té dues assignatures pendents en el sentit de demanar perdó (per la Inquisició i pel col·laboracionisme amb el règim franquista), també els anarquistes, un dia, haurien de demanar perdó a la societat catalana per la matança de 1936. 
 
Salut anarquista i comunista de cara al futur!!

Antoni Ferret