Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 16 de setembre del 2013

Independència?




1) La independència de Catalunya és una opció legítima, tan legítima com una altra.

2) Aquesta independència seria sens dubte econòmicament viable, encara que potser no des del primer moment. Potser en un principi hi hauria un desajustament de mercats.

3) Cal recordar (una cosa que sabem els qui hem estudiat història) que Catalunya es va fer rica gràcies a la seva indústria i a l’exportació al mercat espanyol, mercat degudament reservat a la indústria catalana per part dels governs espanyols. Això durant els segles XVIII, XIX i XX. Si no hi hagués hagut aquest recurs al mercat espanyol, les indústries anglesa i francesa ens haurien escombrat, i Catalunya no s’hauria enriquit.

4) Cal saber que, des de fa uns 150 anys, les elits catalanes han reivindicat la llibertat de Catalunya dins d’un Estat federal espanyol. Des de Josep Narcís Roca i Farreres i Valentí Almirall (a finals del segle XIX), passant per Prat de la Riba i la Lliga, per Antoni Rovira i Virgili, Francesc Macià i ERC, etc. Aquesta tradició ens ha donat un fruit d’una Mancomunitat i 3 Estatuts. Sempre retallats, per tant sempre insuficients. Cal tirar per la borda aquesta tradició?

5) Espanya no és el PP. Això cal tenir-ho molt clar en un moment en què hi ha un Govern del PP i podria «semblar» que és així. Espanya és molt més que el PP. Fins i tot és molt més que el PP i el PSOE junts. 

6) La nació catalana no és només la Catalunya estricta; també és el País Valencià, les Illes Balears, Andorra, la Catalunya Nord. Cal no oblidar-ho, ara. ¿Seria bo independitzar només la Catalunya estricta i deixar el País Valencià i les Illes abandonats?

Invito tots els lectors i lectores a reflexionar sobre aquests punts.

Antoni Ferret